Uuden sterilisaatiomenetelmän haitat puhuttavat – oireiden alkuperä hankala selvittää

gynekologi
Julkaistu 17.07.2015 13:09

Maaret Tiensuu

maaret.tiensuu(at)mtv.fi

Yle kirjoitti keskiviikkona naisten Essure-sterilisaatiomenetelmästä, jonka mahdolliset sivuoireet huolettavat sen tehneitä naisia. Oireiden alkuperää on kuitenkin hankala selvittää.

Suomessa on käytössä kaksi naisten sterilisaatiomenetelmää. Pidempään käytössä on ollut laparoskopia, eli nukutuksessa tehtävä vatsaontelon tähystys, jossa munanjohtimiin asetetaan metalliset klipsit. Uudempi, yhä yleisemmin käytetty Essure-menetelmä tehdään polikliinisesti, eli nukutusta ei tarvita. Siinä viedään tähystimen avulla niin sanotut spiraalit kumpaankin munanjohtimeen, jotka tukkeutuvat kolmessa kuukaudessa.

Yle kertoo, että Essurea on arvosteltu erityisesti sosiaalisessa mediassa. Sterilisaation teettäneet naiset valittavat yleisimmin vatsan seudun turvotuksesta, kivuista ja sekaisin menneistä kuukautisista. Naistentautien poliklinikan osastonylilääkäri Ewa Jokinen Hyvinkään sairaalasta sanoo MTV:lle antamassaan haastattelussa, että oireiden esiintyminen on harvinaista.

– Kiertohäiriöt selittyvät useimmiten sillä, että jätetään hormonaalinen ehkäisy pois. Tämän jälkeen tulee esiin oma kierto ja se saatetaan yhdistää virheellisesti sterilisaatioon.

– Munatorviin jätetään sterilisaatiossa vieras esine, eli on kuitenkin mahdollista, että toimenpiteen jälkeen esiintyy jonkinlaista tuntemusta.

Toimenpiteissä aina riskinsä

Täysin riskitön mikään toimenpide ei ole.

– Joidenkin tutkimusten mukaan sterilisaatio voisi mahdollisesti vaikuttaa munasarjojen ja munatorvien verenkiertoon. Yksiselitteistä yhteyttä sterilisaatioiden ja vuotohäiriöiden välillä ei kuitenkaan ole tutkimuksissa osoitettu.

Sopiva sterilisaatiomenetelmä valitaan yhdessä potilaan kanssa. Jokinen kertoo, että ainakin Hyvinkään sairaalassa suurin osa naisista valitsee Essure-menetelmän, koska se tehdään poliklinikalla eikä siinä tarvita nukutusta.

Suomessa sterilisaation voi saada, jos on yli 30-vuotias tai on saanut vähintään kolme lasta, ellei kyseessä ole sairauden takia tehtävä sterilisaatio.

Sterilisaatioiden määrä on laskenut voimakkaasti parin vuosikymmenen aikana. Naisille tehtiin vielä 90-luvulla noin 10 000 sterilisaatiota vuodessa, kun taas vuonna 2013 niitä tehtiin 2 300. Määrän laskua selittävät muun muassa kehittyneet ehkäisymenetelmät sekä lasten hankkimisiän nousu.

Aiheesta kirjoitti ensimmäisenä Yle.

Tuoreimmat aiheesta

Terveys ja hyvinvointi