Uudenlaiset asumisen haasteet luovat uusia ratkaisuja – seitsemän erikoista kotia meiltä ja maailmalta

Muunneltavista kodeista ennustetaan yhtä tulevaisuuden asumisen trendiä.Shutterstock
Julkaistu 28.04.2017 13:14

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: SUOMEN ASUNTOMESSUT

Maailman kasvava asukasluku ja asumisen keskittyminen kaupunkeihin luo myös uudenlaisia asumisen muotoja.

Kaupallinen yhteistyö: Suomen Asuntomessut

Maailmalta löytyy esimerkkejä liikuteltavista kodeista vaatekaapin kokoisiin yksiöihin. Asumisen kalleus, ihmisten entistä vapaampi liikkuvuus sekä etätyön yleistyminen ovat luoneet uusia, luovia ratkaisuja, joilla vastataan uudenlaisiin asumisen haasteisiin.

Tässä seitsemän erilaista kotia ympäri maailman.

1. Liikuteltava älykoti sulautuu aina ympäristöönsä

Liikuteltavia älykoteja valmistava Coodon toimitusjohtaja Mark Dare Schmiedel inspiroitui ajatuksesta, että kodin sijaintia voisi vaihtaa aina, kun kaipasi vaihtelua ympäröiviin maisemiin.

Coodo-kodit koostuvat virtaviivaisesti muotoilluista laatikoista, jotka voidaan kasata juuri asukkaan tarpeiden mukaisesti. Ideana on, että kodin voi helposti siirtää kuorma-auton lavalla uuteen paikkaan milloin vain.

coodo18

2. Asuntoon ei tarvitse sitoutua

Maailmalla on nähty myös monenlaista vapaampia asunnonvuokrauspalveluita, jotka mahdollistavat ihmisten liikkumisen vaikkapa maasta toiseen. Leasing-asuminen voi järjestyä esimerkiksi kiinteällä viikko- tai kuukausimaksulla, jolla saa pääsyn eri puolilla maailmaa sijaitseviin asuntoihin. Hinta voi kattaa esimerkiksi siivouspalvelun, puhtaat lakanat ja pyyhkeet sekä nettiyhteyden. Asunnot ovat valmiiksi kalustettuja ja sisältävät kaikki asumisen välttämättömyydet.


Jos kuva ei näy, katso se täältä.

3. Asumisen yhteisöllisyys yhä tärkeämpää

Jätkäsaareen syntyi ryhmärakennushankkeena kerrostalo, jossa asukkaat pääsivät alusta lähtien suunnittelemaan yhdessä tulevaa asuinrakennustaan ja esimerkiksi sen yhteisiä tiloja. Suomessa ja muualla maailmassa yhteisöasuminen on yleistä erityisesti nuorten ja opiskelijoiden keskuudessa. Esimerkiksi Lontooseen on noussut kerrostaloja, jossa jokaiselle asukkaalle on oma pieni huoneensa sekä pieni keittiötila jaettavaksi naapurinsa kanssa. Näiden lisäksi rakennuksesta löytyy lukuisia erilaiseen käyttöön sopivia yhteisiä tiloja.

Kommuuniasuminen on nostanut suosiotaan Suomessa erityisesti vanhusten keskuudessa. Vanhenevan väestön kysyntä sosiaalisen tukiverkoston mahdollistavasta kommuuniasumisesta on innoittanut niin yrityksiä kuin yksityisiä henkilöitäkin rakentamaan yhteisöasumisen mahdollistavia asumisratkaisuja erityisesti vanhuksille.

4. Rumatkin rakennukset luovasti käyttöön

Kööpenhamina ja koko Tanska tunnetaan alangostaan. Pääkaupunkiin rakennetaan parhaillaan vuonna 2020 avattava uusi voimalaitos, jonka päälle rakennetaan laskettelukeskus. Ideana on hyödyntää rumatkin, mutta välttämättömät rakennukset ja luoda niiden yhteyteen useita käyttötarkoituksia palvelemaan alueen asukkaita.

5. Yksiön kokoinen luksuskoti

Munneltavuus on iso trendi rakentamisessa. Pienistäkin neliöistä useiksi erilaisiksi tiloiksi ja huoneiksi muovautuvia koteja nähdään jatkuvasti enemmän. Esimerkiksi Iso-Britanniassa YO! Home suunnittelee ja rakentaa ylellisillä elementeillä varustettuja, täysin muunneltavia koteja, joissa on neliöitä vain nelisenkymmentä. Luksuskotien kustannukset pysyvät kuitenkin tehokkaiden neliöiden ansiosta pieninä suurkaupunkien hienoimmillakin alueilla.

yohome2

yohome

6. Mikroasumista suurkaupungeissa

Mikroasuminen on ollut tapetilla jo muutaman vuoden, ja minikokoisiin asumuksiin voi törmätä helposti esimerkiksi Japanin matkalla. Käytännössä mikroasumisella tarkoitetaan uutta rakentamista, jossa esimerkiksi suurkaupunkeihin rakennetaan hyvin pienistä asunnoista koostuvia kerrostaloja. Asunnot ovat erittäin kompakteja, mutta ajatuksena onkin hyödyntää jokainen liikenevä kuutio. 

7. Kompaktien omakotitalojen kysyntä kasvaa

Pienet asunnot ja tehokkaasti hyödynnetyt neliöt ovat johtaneet myös Suomesssa miniomakotitalojen kasvaneeseen suosioon. Miniomakotitalossa todella vältytään hukkaneliöiltä ja nurkkiin kertyvältä tavaramäärältä. Pikkuruisia, jopa yksiön kokoisia omakotitaloja on nähty viime vuosina ympäri maailman. Minikodit edustavatkin täysin uudenlaista asumisen ja rakentamisen trendiä. Esimerkiksi Seinäjoen asuntomessuilla kesällä 2016 esiteltiin Jukkatalon Mesi: 33-neliöinen kompakti omakotitalo. Kyseisessä kohteessa oli panostettu suuriin kotia ympäröiviin terasseihin, jotka tuovat lisätilaa erityisesti keväästä pitkälle syksyyn. Myös esimerkiksi Kastellilta on tullut markkinoille 49-neliöinen omakotitalo, joka yllättää huonekorkeudellaan.

Tuoreimmat aiheesta

Rakentaminen