Etelä-Suomen keskuksissa ja niiden ympäristöissä maksetaan selvästi matalampaa kunnallisveroa kuin muualla Suomessa.
Veronmaksajien tekemän selvityksen mukaan Uudellamaalla keskimääräinen kunnallisveroprosentti on 18,86, kun Keski-Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla, Etelä-Savossa ja Kainuussa keskimääräinen prosentti on yli 21.
Koko Manner-Suomen keskimääräinen kunnallisveroprosentti on 19,91.
Maakuntakeskuksista kovimmin verottavat Kokkola, Seinäjoki ja Kajaani. Selvästi kevyin verotus maakuntakeskuksista on Helsingissä.
– Kunnallista verotusta vertailtaessa on kuitenkin hyvä muistaa, että asumismenot ovat Helsingissä korkeat. Jos verotus Helsingissä kiristyisi, pääkaupungin kalleus korostuisi entisestään, selvityksen laatinut Veronmaksajien ekonomisti Leena Savolainen muistuttaa.
Alkaneena vuonna kunnallisveroaan laski 14 kuntaa ja nosti 47. Savolaisen mukaan veroprosenttiaan laskeneet kunnat ovat pienehköjä, sillä kaikki suurimmat kaupungit pitivät prosenttinsa ennallaan. Veroprosenttiaan laskeneiden kuntien määrä oli silti harvinaisen suuri.
– Vuoden 2000 jälkeen veroprosenttia laskeneiden kuntien määrä on vuosittain ollut aina alle kymmenen, Savolainen kertoo STT:lle.
Suuret erot pienellä alueella
Kuntaveron määrä voi vaihdella paljonkin maantieteellisesti pienellä alueella. Selvityksen mukaan keskituloisen perheen maksamien kunnallisverojen määrä voi Helsingin seudulla ja maakuntakeskuksissa vaihdella saman työssäkäyntialueen sisällä yli 2500 eurolla asuinkunnan mukaan.
Suomen kunnista kirein verotus on Jämijärvellä Satakunnassa. Jämijärven kunnallisveroprosentti on 22,5 ja kirkollisvero 1,85 prosenttia.
Kevyin verotus Manner-Suomen kunnista on perinteisesti Kauniaisissa. Siellä on 17 prosentin kunnallisvero ja prosentin kirkollisvero.
Selvityksen mukaan keskituloinen palkansaajaperhe maksaisi Jämijärvellä vuodessa runsaat 4500 euroa enemmän kuin Kauniaisissa.