Uudenmaan prikaatin onnettomuudesta uutta tietoa – varusmiehet jätettiin liian syvään veteen

Uu­den­maan pri­kaa­tin Drags­vi­kin va­rus­kun­nas­sa ta­pah­tui viime viikon tiis­tai­na on­net­to­muus, jos­sa yh­dek­sän va­rus­mies­tä jou­tui ve­den va­raan pois­tut­tu­aan mie­his­tön­kul­je­tus­ve­nees­tä. Yksi heis­tä louk­kaan­tui va­ka­vas­ti, mut­ta on nyt toi­pu­mas­sa. 

Onnettomuustutkintakeskus on tähänastisissa tutkintatoimissa perehtynyt tapahtumien kulkuun kuulemisten ja tapahtumapaikkakäynnin avulla. 

Varuskunnassa oli onnettomuushetkellä meneillään prikaatin perinteisiin kuuluva rannikkojääkärien barettimarssi. Onnettomuustutkintakeskuksen raportin mukaan harjoitus oli kestänyt yli vuorokauden ja tehtäviin kuului erilaisia marssireitillä toteutettavia rasteja. Marssi oli onnettomuuden tapahtuessa päättymässä varuskunnan rantaan.

Merivoimien miehistönkuljetusvene kuljetti varusmiehet 10–15 metrin päähän rannasta, jossa viimeisenä tehtävänä oli jättää vene nopeasti ja kahlata rantaan. Veneenkuljettaja pyrki raportin mukaan pysäyttämään veneen samaan kohtaan kuin edellisessä marssissa keväällä. Jättöpaikka oli käyty tarkastamassa muiden veneenkuljettajien kanssa ennakkoon. Aikaisempina vuosina marssi oli kuitenkin päättynyt eri rantaan.

Kun vene oli suunnilleen oikeassa kohdassa, kuljettaja käski raportin mukaan varusmiehiä ottamaan pelastusliivit pois ja poistumaan veneestä. Varusmiehet ottivat varusteensa ja hyppäsivät veteen.

Varusmiehet havaitsivat veneestä poistuttuaan, että jalat eivät jättöpaikalla yltäneet pohjaan. Onnettomuustutkintakeskuksen raportin mukaan uinti oli raskaan varustuksen ja raskaan harjoituksen aiheuttaman uupumuksen vuoksi lähes mahdotonta. Varustuksena oli taisteluliivi, sirpaleliivi, kypärä, reppu mm. yöpymistarvikkeineen ja varavaatteineen sekä rynnäkkökivääri.

Yksi puuttui joukosta

Harjoituksen johtaja oli rannalla seuraamassa suoritusta ja näki varusmiesten joutumisen vaikeuksiin. Hän meni veteen auttamaan veden varaan joutuneita. Pian varusmiehet kuitenkin huomasivat, että yksi puuttuu. 

Kesti useita minuutteja ennen kuin harjoituksen johtaja ja auttamaan ryhtyneet, juuri pelastuneet varusmiehet löysivät syvälle painuneen varusmiehen ja saivat tämän ylös. Paikalle saapui ambulanssi.

Merivoimien tiedotteen mukaan varusmies toimitettiin elvytystoimenpiteiden jälkeen jatkohoitoon Meilahden sairaalaan. 

– Onnettomuus on erittäin valitettava ja on tärkeää, että se tutkitaan perinpohjaisesti, jotta saamme selvyyden onnettomuuteen johtaneista syistä. Mahdolliset muutokset koulutukseen selviävät myöhemmin, kertoo esikuntapäällikkö, komentaja Pekka Snellman.

Tutkinta jatkuu

Onnettomuustutkintakeskuksen tutkinta jatkuu muun muassa kuulemisilla, merenpohjan muotojen kaikuluotauksella, pelastustoimien kulun selvittämisellä sekä kirjalliseen aineistoon ja riskienhallintakäytäntöihin perehtymällä. 

Onnettomuuskeskuksen tutkinnan on määrä valmistua turvallisuussuosituksineen keväällä 2024.

Lue myös:

    Uusimmat