Poliisi on vastaanottanut jo 18 eri seksuaalirikostapausta uudenvuodenyöltä. Tapauksille on ollut tyypillistä, että yli kymmenen hengen ryhmät ovat ahdistelleet yksittäisiä naisia tai pieniä naisryhmiä.
Poliisille on tullit 18 ilmoitusta seksuaalirikoksista kuten seksuaalisesta ahdistelusta, raiskauksen yrityksestä ja raiskauksesta, joiden tapahtumisajankohdaksi on ilmoitettu uudenvuodenyö. Vielä tiistaina ilmoituksia oli poliisin mukaan tehty 15.
Tapahtumien tutkinnasta vastaava rikosylikomisario Juha Laaksonen kertoo, että uudenvuodenyönä sattuneista seksuaalirikostapauksesta on nyt selvitetty kolme. Kaikissa tekijänä on ollut turvapaikanhakija.
– Sen perusteella, mitä esitutkinnassa on tullut tietoon, ei voida puhua sattumasta. Näitä on kuitenkin yhden yön aikana tapahtunut 18. Selvitämme parhaillaan, kuinka organisoitua tämä on, Laaksonen kertoo Enbuske 360 -ohjelmassa.
Laaksosen mukaan tapauksille on ollut tyypillistä se, että niissä 10–20 miehen joukko ahdisteli yksittäistä naista tai pientä naisporukkaa.
Poliisi alkoi saada lisää ilmoituksia uudenvuodenyön seksuaalirikoksista sen jälkeen, kun ahdistelutapauksista tiedotettiin ja taharrush gamae -ilmiöstä on alettiin puhua julkisuudessa.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Tutkija avaa ahdistelun taustoja
Taharrush gamae tarkoittaa tilannetta, jossa joukko miehiä piirittää naisen tai naisryhmän ja alkaa ahdistella tätä. Islamia tutkinut sosiaaliantropologi Susanne Dahlgren vahvistaa, että ilmiö on tällä hetkellä Suomessa uusi.
Dahlgren selittää asiaa turhautumisella. Maahanmuuttajat eivät integroidu, ellei heillä ole roolia yhteiskunnassa.
– Turvapaikanhakijat ovat tällä hetkellä välitilassa, jossa heillä ei ole minkäänlaista roolia Suomessa. He vaan odottavat vastaanottokeskuksissa. Se käy varmasti hermoille.
Ilmiö tuli Egyptissä esiin vuonna 2005 ja Dahlgrenin mukaan egyptiläiset naisjärjestöt ja tutkijat ovat sanoneet, että kyse on ylivallan osoittamisesta naisia kohtaan: heikossa asemassa olevat miehet haluavat osoittaa jollekin olevansa herra talossa.
Dahlgren haluaakin painottaa, että ahdistelu kumpuaa juuri olosuhteista – islamin uskon kanssa sillä ei ole tekemistä.
– Islamilla on selkeä moraalioppi, kuten kristinuskollakin, ja seksuaalinen ahdistelu on sen mukaan hyvin väärin.