Suomen yliopistollisissa sairaaloissa on hoidettu lähes kymmentä potilasta, jotka ovat saaneet silmävamman uudenvuoden ilotulitteista. Päivystävien lääkäreiden mukaan taustalla on huolimaton ilotulitteiden käsittely. Silmävammoja on kuitenkin ollut vähemmän kuin monena aikaisempana uutenavuotena.
Ainakin yksi sai vakavan silmävamman. Oulun yliopistollisen sairaalan päivystävä silmälääkäri sanoi STT:lle aamuyöllä, että sairaalassa on hoidettavana yksi vakavan silmävamman saanut potilas. Silmävamman saanut potilas on leikattu, mutta päivystävän lääkärin mukaan on silti mahdollista, että vaurioituneen silmän näkökyky ei palaudu. Kyseessä on aikuinen potilas.
Muut vammat lievempiä
Turun yliopistollinen keskussairaala Tyks on hoitanut kahta lievää silmävammaa ja Tampereen yliopistosairaala Tays kolmea keskivaikeaa. Näistä potilaista kukaan ei ole tarvinnut leikkausta. Lisäksi neljäs silmävammapotilas oli iltapäivän tietojen mukaan vielä tulossa Taysiin.
– Kaikki kolme hoidettua potilasta ovat aikuisia. Jokaisessa tapauksessa ilotulitteiden käyttäjän varomattomuudella on osuutensa, kertoo päivystävä silmälääkäri Tuukka Felin.
Helsingissä yliopistollisen sairaalan silmätautien klinikalla on hoidettu kahta ilotulitteiden aiheuttamaa silmävammaa, kertoi ylilääkäri Tero Kivelä puolen päivän jälkeen tiedotteessa.
Kivelän mukaan molemmat loukkaantuneet olivat keski-ikäisiä aikuisia miehiä, jotka olivat sytyttäneen ilotulitepadan ilman suojalaseja. Toinen vammoista sattui pääkaupunkiseudulla ja toinen potilaista tuli hoitoon muualta Etelä-Suomesta.
Toinen potilaista sai silmävammojen lisäksi korvavamman, ja hänen vaatteensa syttyivät tilanteessa tuleen. Padat olivat alkaneet tulittaa heti sytyttämisen jälkeen.
Kuopion yliopistollisen sairaalan päivystävän silmälääkärin Antti Arkon mukaan alueella ei ole tullut ainakaan toistaiseksi tietoon yhtään silmävammaa.
Pääkaupunkiseudulla keskimääräistä rauhallisempaa
Ylilääkäri Kivelän mukaan uusivuosi oli silmätautien klinikalla tällä kertaa keskimääräistä rauhallisempi. Pääkaupunkiseudulla on vuodesta 2010 lähtien hoidettu hänen mukaansa vuoden vaihtuessa keskimäärin neljää potilasta.
Kivelä arvioi, että vähäiseen potilasmäärään saattoivat vaikuttaa sekä huono sää että ilotulitteiden vaaroihin liittyvä tavallistakin runsaampi tiedottaminen. Hän viittaa esimerkiksi joulukuussa julkistettuun kansalaisaloitteeseen, jonka tavoitteena on ilotulitteiden kuluttajakäytön kieltäminen.
Suojalasien käyttö ilotulitteita sytytettäessä on ollut pakollista vuodesta 2010 lähtien.
Tietoja päivitetty 1.1. kello 16.35.