Hätätila on julistettu maan historiassa vain kahdesti aiemmin koronapandemian ja Christchurchin iskujen jälkeen.
Uudessa-Seelannissa riehunut hirmumyrsky Gabrielle on saanut aikaan ennennäkemättömät vahingot, viranomaiset kertoivat tiistaina. Myrskytuhojen vuoksi maahan julkistettiin kansallinen hätätila vasta kolmatta kertaa sen historiassa.
– Tämä on ennennäkemätön sääilmiö, jolla on valtavia vaikutuksia läpi suurimman osan Pohjoissaarta, sanoi hätätilanteiden hallinnoinnista vastaava ministeri Kieran McAnulty.
Hätätila julistettiin pelastustoimen taistellessa kovien sateiden ja tuulten kanssa. Myrsky on myös johtanut laajoihin tulviin, liukkaaseen keliin ja vaurioituneisiin teihin sekä infrastruktuuriin.
Liki neljännesmiljoona ihmistä oli vailla sähköjä tiistaina ja yli 2 500 ihmistä oli joutunut jättämään kotinsa, mutta määrän arvioitiin nousevan vielä paljon. Sotilaita on komennettu auttamaan evakuoinneissa.
Maan pääkaupungin Wellingtonin ja suurimman kaupungin Aucklandin välinen tie suljetin vaurioiden vuoksi. Maan kolme suurinta teleoperaattoria kertoivat, että yli 450 tukiasemaa oli poissa käytöstä.
Yksi pelastaja loukkaantui, toinen kateissa
Kyseessä on kolmas kerta Uuden-Seelannin historiassa, kun kansallinen hätätila julistetaan. Aiemmat kerrat olivat vuonna 2019, kun Christchurchin moskeijoihin tehdyissä terrori-iskuissa kuoli 51 ihmistä, ja vuoden 2020 koronapandemia.
– Tämä on erittäin vakava katastrofi ja vakava uhka uusiseelantilaisten elämille, varoitti McAnulty. Hän lisäsi, että kansallinen hätätila kestää seitsemän päivää.
Ministerin mukaan maahan odotetaan tiistaina lisää sateita ja kovia tuulia, jotka haittaavat pelastustöitä. McAnulty kuvasi tilannetta erittäin huolestuttavaksi.
Uuden-Seelannin pelastuslaitos kertoi, että yksi pelastaja on kadonnut ja toinen kriittisessä tilassa talon romahdettua Aucklandissa, joka on maan suurin kaupunki.
Yli 600 kotimaan- ja ulkomaanlentoa peruttiin myrskyn vuoksi.