Havaijin maastopaloista tulossa osavaltion historian pahin luonnonkatastrofi – tällaista tuhoa palot jättivät jälkeensä

2:22imgHavaijin maastopalojen uhriluku nousi jälleen – video näyttää lohduttomat kuvat saarelta.
Julkaistu 11.08.2023 21:00

MTV UUTISET – STT – AFP

Havaijin maastopalojen uhriluku on noussut jo 80:een, ja sen odotetaan edelleen kasvavan, kun pelastus- ja raivaustyöt Mauin saarella etenevät. 

Havaijin osavaltion kuvernöörin Josh Greenin mukaan kyseessä on todennäköisesti pahin luonnonkatastrofi osavaltion historiassa.

Mauin länsirannikolla tiistaina syttyneet palot levisivät salamavauhtia Havaijin saariryhmän lähettyvillä liikkuneen Dora-myrskyn voimakkaiden tuulien vuoksi. Tulimeri ympäröi niin nopeasti Lahainan rannikkokaupungin, että osa asukkaista syöksyi mereen paetakseen liekkejä.

Kuvernööri Greenin mukaan 80 prosenttia Lahainasta on täysin tuhoutunut ja tuhannet ihmiset ovat jääneet kodittomiksi.

– Tarvitsemme asunnon tuhansille. Tämä tarkoittaa sitä, että meidän on otettava yhteyttä hotelleihin ja paikallisiin asukkaisiin, jotta saamme vuokrattua huoneita, Green painottaa.

Ekolu Brayden Hoapili ja Sharmaynne Buduan pakenivat autolla Lahainan tuhonneita liekkejä.

– Kaikki on vain punaista. Kaikki on pölyä ja tuulta, kovaa kuin helvetissä, 18-vuotias Hoapili kuvailee kaupungin tuhoa AFP:lle istuessaan autonsa tavaratilassa.

Hoapilin vieressä hänen tyttöystävänsä puhuu kotikaupunkinsa menetyksestä. Lahainassa asuu noin 12 000 ihmistä.

– Jokainen Lahainassa ottamani askel oli niin täynnä muistoja. Ja sitten näen kaikki nämä kuvat ja videot, joissa kotikaupunkini on tuhoutunut, kaikki on mennyt, hän sanoo.

Lahainassa kotinsa paloissa menettäneille avatussa turvakodissa Jose Victoria yrittää perheineen käsittää tapahtunutta.

– Tämä oli minun taloni, 35-vuotias mies sanoo ja näyttää puhelimestaan kuvaa hiiltyneestä rakennuksesta.

– Menetin kotini, kaikki paperini, kaiken, hän sanoo.

Ruumiita meressä ja rantavalleilla

Yhdysvaltain rannikkovartioston komentajan Aja Kirkseyn mukaan noin sadan ihmisen uskotaan paenneen mereen. Palosta noussut sankka savu vaikeutti helikopterien pelastustyötä, mutta rannikkovartioston alus onnistui poimimaan vedestä viitisenkymmentä ihmistä.

Kaupungissa asuvan Kekoa Lansfordin mukaan palon mukanaan tuomat kauhut olivat kaikkea muuta kuin ohi.

– Merestä ja rantavalleilta löytyy edelleen ruumiita. Olemme kiskoneet ihmisiä merestä, yrittäneet pelastaa heitä emmekä ole saaneet riittävästi tarvitsemaamme apua. Lansford valittaa.

Tuhansia ihmisiä on jo evakuoitu Mauilta, ja sadat ihmiset ovat joutuneet odottamaan tuntikaupalla lentokentällä Kahuluissa. Mauin piirikunta on pyytänyt vierailijoita poistumaan niin pian kuin mahdollista ja järjestänyt linja-autokuljetuksia evakuoitujen siirtämiseksi lentokentälle.

Noin kolmasosa kaikista Havaijilla vierailevista lomailee Mauilla, ja matkailu on elintärkeää paikalliselle taloudelle.

Tämän vuoden palot poikkeuksellisen rajuja

Havaijin tulipalot seuraavat muita äärimmäisiä sääilmiöitä, joita Yhdysvallat ja Kanada ovat tänä kesänä kohdanneet. Mittavat metsäpalot roihuavat edelleen Kanadassa, ja kova helleaalto on kurittanut Yhdysvaltain lounaisosia.

London School of Economics -yliopiston professorin Thomas Smithin mukaan Havaijilla esiintyy maastopaloja joka vuosi, mutta tämän vuoden maastopalot ovat olleet poikkeuksellisen rajuja ja nopealiikkeisiä.

Kun maapallon lämpötilat nousevat, helleaaltojen ennustetaan yleistyvän ja muuttuvien sademäärien aiheuttama kuivuus lisääntyy luoden ihanteelliset olosuhteet maasto- ja metsäpaloille.

Myös Suomen presidentti Sauli Niinistö on lähettänyt surunvalittelunsa Havaijin maastopalojen johdosta Yhdysvaltain presidentille Joe Bidenille, kertoo tasavallan presidentin kanslia viestipalvelu X:ssä (entinen Twitter).

Juttua päivitetty 12.8.2023 kello 10.38: Päivitetty uhrilukua.

Tuoreimmat aiheesta

Yhdysvallat