Kiihtyvä koronatilanne ympäri Suomen on jälleen herättänyt huolen hoitohenkilökunnan riittävyydestä ja hoitajien kuormituksesta.
Esimerkiksi maanantaina leviämisvaiheeseen siirtyneessä Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä resurssien riittävyys on ollut jo nyt koetuksella, ja sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä kertoi Italiasta tuttujen kauhukuvien itkevistä hoitajista olevan jo lähellä Suomessakin.
Suomen Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela sanoo, että samankailtaista viestiä tulee liitolle.
– Työpaikoilla ollaan jo nyt uupuneita kevään jälkeen ja pelätään uutta aaltoa, Hahtela kertoo.
Koronatilanteesta johtuen monia terveydenhuollon ammattilaisia on siirrelty työpaikasta toiseen.
– Siellä on venytty todella paljon ja tehty pitkiä päiviä, ja ollaan uupuneita.
Viestejä tulee myös niiltä, jotka harkitsevat alan vaihtoa. Osa on lähtemispäätöksensä jo tehnyt.
Lue myös: Korona on ajanut hoitajat jaksamisen äärirajoille: "Alanvaihtohalukkuus on lisääntynyt ja vastaajat miettivät, jaksavatko eläkeikään asti tehdä tätä työtä"
Valmiuslailla voidaan määrätä töihin
Viime aikoina on keskusteltu siitä, pitäisikö valmiuslaki ottaa jälleen käyttöön.
Valmiuslain nojalla hoitohenkilökuntaa voidaan määrätä töihin vapailtakin, ja myös alaa vaihtaneet voidaan kutsua töihin.
Lue myös: Kohuttu hoitajarekisteri poistettiin – kymmenet tuhannet voivat yhä päätyä poikkeusoloissa työvelvoitteen piiriin
Liitot vaativat hoitajille rahallista korvausta venymisestään – Husin johtajaylilääkäri: "Koronalisästä ei käydä tällä hetkellä enää keskusteluja"
Hahtelan mukaan valmiuslaki koetaan hoitohenkilökunnan keskuudessa kielteisenä asiana. Sairaanhoitajat kokevat tulleensa pakotetuksi töihin valmiuslailla, vaikka todellisuudessa ongelmat juontavat juurensa resurssipulaan.
– Viime keväänä sairaanhoitajat kokivat, että valmiuslakia ei olisi tarvinnut ottaa käyttöön. Sairaanhoitajat kyllä kokevat, että he olisivat varmasti venyneet ja tehneet kaikkensa tilanteen hoitamiseksi muutoinkin, Hahtela sanoo.
Lisää henkilöstöä tarvitaan
Sairaalakapasiteetin odotetaan kuormittuvan joulun aikoihin.
Ruuhkaan varautumisen pitäisi tapahtua palkkaamalla lisää henkilöstöä paikkaamaan hoitajapulaa, ja valtion toivotaan tulevan rahallisesti apuun Hahtela sanoo.
Hoitajat kaipaavat tunnetta, että heidän työtään arvostetaan eikä vain pakoteta töihin.
– Kyllä nämä asiat olisivat varmasti ratkaistavissa myös muilla keinoin kuin pakolla, Hahtela sanoo.
Katso Sairaanhoitajaliiton puheenjohtajan haastattelu hoitajien uupumuksesta kokonaisuudessaan artikkelin alussa olevalta videolta.