Liitot vaativat hoitajille rahallista korvausta venymisestään – Husin johtajaylilääkäri: ”Koronalisästä ei käydä tällä hetkellä enää keskusteluja”

1:59imgHus, Super ja Tehy eivät usko, että hoitajien työvelvoiterekisteristä olisi ollut saatavissa sopivia koronahoitajia
Julkaistu 02.12.2020 23:11
Toimittajan kuva

Raija Kantomaa

raija.kantomaa@mtv.fi

@RaijaKantomaa

Noora Knapp

noora.knapp@mtv.fi

Julkisuudessa keskustelua herättänyttä terveydenhuoltoalan ammattilaisten työvelvollisuusrekisteriä ei ole olemassa. Asiasta kertoi tänään blogissaan työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvos Jan Hjelt.

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi ehti kritisoida hoitajarekisteriä blogikirjoituksessaan aikaisemmin keskiviikkona.

Viime keväänä työ-ja elinkeinoministeriö valmisteli poikkeusolojen vuoksi hoitajien työvelvoiterekisteriä keräämällä tietoja koulutetuista hoitajista eri rekistereistä. Keväällä hoitajarekisteriä ei tarvinnut ottaa käyttöön, mutta valmiutta oli mahdollista pitää puoli vuotta. Hallitusneuvos Jan Hjeltin mukaan kerätyt tiedot on poistettu 6.11.

– Jos tavallaan sairaanhoitopiireille olisi tullut vajetta, ihmisille olisi lähetetty kirjeitä ja he olisi voinut niitä korjata, mutta tämä jäi kesken. Lainsäädäntö mahdollistaa sen, että niitä voidaan säilyttää tietty aika, Hjelt kommentoi.

Koronapandemian etulinjassa taisteleva Hus eivätkä Super tai Tehy usko, että hoitajien työvelvoiterekisteristä olisi ollut saatavissa sopivia koronahoitajia.

– Perehdytysaika kestää sen neljä viikkoa eli kuulostaa aika järjettömältä suunnitelmalta, Elsi-Mai Kirvesniemi kommentoi.

Koronalisää ei tulla maksamaan

Koronakriisi on kiristänyt hoitoalan työntekijöiden työtahtia, eikä tahti ole hiipumassa hetkeen. Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärven arvion mukaan jos koronapotilasmäärät yhä merkittävästi kasvavat, henkilökunnan jouluksi myönnettyjä lomia joudutaan ehkä hätätilanteessa perumaan.

Husin mukaan sairaaloiden ja työantajien keskuudessa vallitsee silti valtakunnallinen yhteisymmärrys siitä, että työntekijöille ei makseta koronalisää pandemian aikaisesta työstä.

– Koronalisästä ei tällä hetkellä käydä keskusteluja enää. Se on lisätyökorvauksen ja työnvaativuuden luokituksen tarkistaminen, jossa voidaan huomioida tätä. Yksimielisyys on olemassa ihan valtionjohtoa myöten, Mäkijärvi toteaa.

Liittojen mukaan hoitajat tarvitsevat yhteiskunnalta rahallista korvausta venymisestään.

Lue lisää: Koronahoitajista jo pulaa sairaaloissa – "Todettiin jo viime viikolla, että resurssit eivät riitä"

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus