Luonnonvarakeskus (Luke) arvioi Suomen susikannan kooksi tällä hetkellä 220 - 245 sutta. Viime vuonna helmikuun alussa susia oli 140 - 155.
Susien määrä kasvoi kaikilla kannanhoitoalueilla.
- Susien määrän kasvuun ei ole mitään erityistä selitystä. Susi vain on voimallisesti lisääntyvä laji, toteaa Luonnonvarakeskuksen tutkija Samuli Heikkinen.
Suurin muutos susien määrässä tapahtui itäisen Suomen kannanhoitoalueella, jossa on 130 - 140 sutta. Viime vuonna alueen susien märäksi arvioitiin 70 - 75.
Läntisellä kannanhoitoalueella susia on 83 - 91, kun viime arviossa niitä oli 65 - 70. Poronhoitoalueella susien määräksi arvioidaan 7 - 14, kun vuosi sitten susia arvioitiin olevan 5 - 10.
Suomessa 27 susilaumaa
Tutkijan mukaan kanta-arvio on luotettava.
- Kyllä luvut ovat kohtuullisen luotettavia. Pitää tosin muistaa, että tilanne elää nopeasti. Heti laskennan jälkeen saimme tietoja, että jotakin laumaa ei löydy. Toisaalta tuli myös sellaista tietoa, että jossakin laumassa on enemmän yksilöitä kuin arvioimme, sanoo Samuli Heikkinen.
Arvion perustana ovat tunnetut laumat ja kahdestaan liikkuvat sudet, jotka ovat todennäköisiä susipareja. Susiparien määrä pysyi samana eli 16 parina. Laumojen määrä sen sijaan kasvoi viime vuoden 16 laumasta 27 laumaan. Joulukuussa 2014, sulan maan aikana, susilaumoja arvioitiin alustavasti olevan 29 - 41. Arvio susilaumojen määrästä on tarkentunut loppu- ja alkuvuodesta lumipeitteen aikana tehtyjen lisähavaintojen ansiosta.
Yksinään liikkuvien susien osuus on noin 15 prosenttia talvisesta susikannasta. Huomattava osa itärajalla havaituista laumoista ja pareista liikkuu sekä Suomen että Venäjän puolella. Näistä yksilöistä Suomen susikanta-arvioon lasketaan mukaan puolet. Kun lukuun otetaan mukaan molemmin puolin rajaa liikkuvien laumojen sudet, saadaan susien yhteismääräksi 240 - 268. Viime vuonna susien määräksi arvioitiin 150 - 170.
Metsästys kohdistettava nuoriin yksilöihin
Luonnonvarakeskuksen mukaan susikanta kestää suunnitellun kannanhoidollisen metsästyksen.
- Metsästys ei muuta susikannan kokoa, jos se kohdistuu nuoriin yksilöihin niinkuin on suunniteltu. Susikanta kestää noin 30 prosentin poistuman, arvioi Heikkinen.
Heikkinen lisää, ettei nuorten susien erottaminen alfa-yksilöistä ole metsästäjälle helppoa.
- Metsästäjälle on vaativaa erottaa alfa-yksilöt nuoremmista. Siinä kyllä on koulutuksen paikka.
Sudenhoitosuunnitelman luonnoksessa ehdotetaan kannanhoidollisen metsästyksen aloittamista. Tälle vuodelle ehdotetaan myönnettäväksi 29 poikkeuslupaa. Suomen Riistakeskukselta on jo haettu lupaa yhteensä 48 suden metsästykseen tänä vuonna.