Uusi F1-kisa sai murskaavan vastaanoton – kärkkäästi kantaa ottava Lewis Hamilton varovaisena: "Urheilulla on voima muuttaa maailmaa"

16.1.49044962
Tähän kuvaan tiivistyy F1:n tuoreeseen kisaisäntään liittyvä ristiriita: kuljettajat ottavat kantaa yhdenvertaisuuden puolesta, ja heidän yläpuolellaan paistaa ihmisoikeusloukkauksista tunnetun Saudi-Arabian kansallisen kaasu- ja öljy-yhtiön Aramcon logo.imago images/Nordphoto/ All Over Press
Julkaistu 09.11.2020 11:44
Toimittajan kuva

Mikko Hyytiä

mikko.hyytia@mtv.fi

F1-sarjan päätös myöntää osakilpailun järjestelyoikeudet Saudi-Arabialle on otettu ympäri maailman vastaan ristiriitaisin tuntein.

LUE MYÖS: Kimi Räikkösen suuruus näyttäytyy tallikaverille jatkuvasti kisoissa: "On siinä ehkä jopa paras"

LUE MYÖS: Toto Wolff ei halua Max Verstappenia Mercedekselle – nostaa esiin Valtteri Bottaksen tuoman ison muutoksen

Historian ensimmäinen Saudi-Arabian GP on määrä ajaa ensi marraskuussa maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Jeddassa katuradalla, iltavalaistuksessa.

Taustalla on F1:n viime keväänä julkaisema yhteistyösopimus öljy- ja kaasuyhtiö Saudi Aramcon kanssa, joka tunnetaan paitsi maailman tuottoisimpana yrityksenä myös ”maailman suurimpana saastuttajana”. Aramco on tätä nykyä yksi F1:n kuudesta maailmanlaajuisesta kumppanista.

F1 on vienyt kilpailuja viime vuosina ja vuosikymmeninä moniin arveluttaviin paikkoihin. Esimerkiksi Bahrainilla, Kiinalla, Azerbaidzhanilla tai Venäjällä on omat ongelmansa perustavaa laatua olevien ihmisoikeuksien kanssa, mutta Saudi-Arabia on tässäkin luokassa täysin omassa kastissaan – siitäkin huolimatta, että maassa on pyritty tekemään asteittaisia uudistuksia parempaan.

Kilpailun vieminen tällaisiin maihin sotii monien mielestä raskaasti F1:n tällä kaudella ajamaa, syrjinnänvastaista We Race As One -viestiä vastaan. Ihmisoikeusjärjestöt, muun muassa Amnesty International, ovatkin kritisoineet F1:tä päätöksestä myöntää Saudi-Arabialle osakilpailun järjestelyoikeudet.

Sosiaalisessa mediassa lajin seuraajat ovat kertoneet jättävänsä Saudi-Arabian GP:n katsomatta, ja jotkut toimittajat ovat ilmoittaneet jättävänsä kyseisen GP-viikonlopun tapahtumat täysin huomiotta.

Reaktioita on kaivattu myös sirkuksen päätähdiltä.

Mercedeksen tallipäällikön Toto Wolffin mukaan ”urheilun pitäisi yhdistää ja auttaa maailmaa muuttumaan paremmaksi”. Hänen mukaansa tästä on nähty viitteitä jo aiemmin F1-osakilpailujen yhteydessä.

– Olen ollut Riadissa Formula E -kilpailussa. Se taisi olla vuosi sitten, ja olin vaikuttunut näkemästäni muutoksesta. Vierailijana ei koskaan tiedä, miten asiat ovat oikeasti, mutta voin kommentoida vain sen perusteella, mitä olen nähnyt. Se oli upea tapahtuma, jossa ei ollut merkkejä syrjinnästä, vaan naiset ja miehet olivat samassa paikassa nauttimassa urheilusta, Wolff sanoi Motorsportin mukaan.

– Jostain täytyy aina aloittaa. Mielestäni meidän täytyy tehdä kaikkemme, jotta maailmasta tulisi parempi paikka.

Myös Lewis Hamiltonilta tiedusteltiin, onko uuden kisaisännän kohdalla vaaraa siitä, että lajia käytetään hyväksi maan heikon maineen valkopesemiseksi. Hamilton on ottanut tällä kaudella hanakasti kantaa erilaisiin yhteiskunnallisiin asioihin ja ilmiöihin, mutta Saudi-Arabiaan liittyen hänen kommenttinsa ovat varovaisia. Hamilton haluaa omien sanojensa mukaan kommentoida asiaa vasta sitten, kun hänellä on riittävästi tietoa.

– Minulla on ystäviä, jotka ovat käyneet siellä ja kertoneet sen olevan upea paikka. Mielestäni on tärkeää, että ennen kuin kommentoin, tiedän tarkalleen, mikä tilanne on, Hamilton sanoi Motorsportin mukaan.

Nelson Mandela sanoi aikanaan, että urheilulla on voima muuttaa maailmaa paremmaksi. Olemme mielestäni jo nähneet muutoksen parempaan, kun olemme lajina alkaneet kääntää huomiota ihmisoikeuksiin ja tasa-arvoon. Tällä hetkellä fatka on se, että käymme eri maissa, ja vaikka tapahtumat ovat hienoja, emme jätä pitkäaikaista positiivista vaikutusta näihin paikkoihin. Kysymys on siitä, voimmeko tehdä niin? Voimmeko tuoda osaltamme huomiota tiettyihin ongelmiin ja painostaa maita muutoksiin?

Red Bullin tallipäällikkö Christian Horner väisti kysymyksen toteamalla, että tallit voivat vain luottaa siihen, että F1 tekee päätöksensä vakaan harkinnan pohjalta.

– Kun ilmoittaudumme sarjaan mukaan, emme päätä, miltä kalenteri näyttää, vaan sitoudumme kilpailemaan kaikissa kisoissa. Luotamme siihen, että kaupallisten oikeuksien haltija ja FIA ovat tehneet tarvittavat taustatyöt, jotta he voivat tehdä päätöksen, joka on lajin kannalta paras mahdollinen.

Tuoreimmat aiheesta

F1