Vaasan keskussairaalassa käynnistyy Sitran rahoittama hanke, jossa terveydenhuollon henkilökunta pilotoi koronaviruksen tartuntaketjujen tunnistamisessa auttavaa teknologiaa.
Anonymiteettiin ja vapaaehtoisuuteen perustuvan Ketju-sovelluksen tavoitteena on auttaa terveydenhuollon ammattilaisia tunnistamaan koronavirukselle altistuneita kansalaisia. Tämä mahdollistaisi testausresurssien tehokkaamman ohjauksen ja altistuneiden eristämisen aikaisessa vaiheessa.
Digitaalinen ratkaisu tekee tartuntaketjujen tunnistamisesta nykyistä nopeampaa ja tarkempaa. Lisäksi se helpottaa hoitohenkilökunnan työkuormaa ja tarjoaa jokaiselle kansalaiselle konkreettisen tavan taistella epidemiaa vastaan.
Se ei korvaa terveysviranomaisten tekemää jäljitystä ja testausta, vaan tukee ja tehostaa prosessia.
Sairaalan henkilökunnan keskuudessa tehtävän pilotin tavoitteena on kokeilla koronavirustartuntojen jäljitystyössä käytettävää Bluetooth-teknologiaa sovelluksen ja sen taustajärjestelmän osalta.
– Koronavirukselle altistuneiden digitaalinen tunnistaminen on tärkeää koko Suomen tulevaisuuden ja alueellisesti Vaasan sairaanhoitopiirin kannalta. Haluamme olla etulinjassa etsimässä työkaluja akuutin kriisin ratkaisemiseen, Vaasan sairaanhoitopiirin johtaja Marina Kinnunen sanoo tiedotteessa.
Sovelluksen toimittavat pilottia varten ICT-yhtiö 2M-IT Oy sekä Ketju-sovelluksen valtakunnallista selvitystyötä viime viikkoina edistäneet ohjelmistoyhtiöt Reaktor ja Futurice ja tietoturvayhtiö Fraktal.
Ketju-sovelluksesta on valmisteltu valtion virallista sovellusta, jolle liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka toivoo kolmea miljoonaa käyttäjää.