Suomalainen startup-yritys kehittelee Itämeren levistä liiketoimintaa. Sekä sinilevät että rakkohauru sisältävät ainesosia, joita voidaan hyödyntää elintarvikkeissa, kosmetiikassa ja lääketeollisuudessa. Kun leviä kerätään talteen ja hyödynnetään tuotteiden raaka-aineeksi, samalla autetaan Itämeren rehevöitymisongelman ratkaisemisessa.
Levää Itämeressä riittää. Siitä syntyi myös ajatus leviin perustuvasta liiketoiminnasta. Levää voi hyödyntää moniin erilaisiin tarkoituksiin.
– Mahdollisuuksia on vaikka kuinka, mutta me on keskitytty pigmentteihin, antioksidantteihin, paksuntajiin ja erilaisiin sokereihin, luettelee Origin by Ocean Oy:n perustajajäsen Mari Granström.
Sinilevästä aurinkorasvan suoja-ainetta
Rakkohaurusta saa esimerkiksi jauhetta, jota voi käyttää sakeuttajana erilaisissa tuotteissa.
Sinilevästä puolestaan saa muun muassa jauhetta, joka toimii aurinkorasvoissa suojaavana aineena.
Tuotteita vasta kehitellään ja yrityksen tavoitteena on avata leväjalostamo viiden vuoden kuluttua.
– Johonkin Itämeren rannalle, se on selvä, logistisista syistä. Tässä vaiheessa emme ole vielä päättäneet paikkaa. Tässä on vielä montaaskelta edessä ennen kuin päästään siihen isoon jalostamovaiheeseen, pohtii Granström.
Mahdollisuuksia kaikilla maailman merillä
Itämereltä toimintaa aiotaan laajentaa muille maailman merille.
– Valitettavasti meret ympäri maailmaa ovat aika huonossa hapessa niin, että kyllä tekemistä riittää. Olemme avanneet yhteistyön Karibian kanssa ja meille tulee sieltä sargassolevää, mikä siellä on suuri ongelma, kertoo Granström.
Levien mukana merestä poistuu ravinteita
Yksi yritys ei riitä poistamaan Itämeren leväongelmaa, mutta se tuo yhden uuden ratkaisun meren tilan parantamiseen.
– Me olemme yksi palanen tässä palapelissä. Tällä hetkellä olemme kuitenkin ainoa toimija, joka sinilevien mukana nostaa ravinteita Itämerestä ja me koemme sen hyvin tärkeäksi, sanoo Granström.
Itämeren tilasta keskusteltiin tänään myös SuomiAreenan lavalla Porissa.