Australialaistutkimuksessa arvioitiin lähes sadan maan toimia pandemian aikana - tarkastelussa koronavirustestaus sekä raportoidut tartunta- ja kuolemantapaukset.
Brasilian toimet koronaviruspandemian torjumiseksi ovat olleet maailman huonoimpia, kertoo tuore australialaistutkimus. Parhaiten pandemian torjunnassa on onnistunut Uusi-Seelanti.
Brasiliassa on raportoitu yli 218 000 koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta ja lähes yhdeksän miljoonaa koronatartuntaa. Ainoastaan Yhdysvalloissa on raportoitu enemmän kuolemantapauksia kuin Brasiliassa.
Tutkimuksen mukaan sekä Brasiliassa että Yhdysvalloissa on pandemian aikana ollut johtaja, joka on vähätellyt koronaviruspandemian uhkaa, tehnyt maskien käyttämisestä naurunalaista ja vastustanut rajoituksia. Lisäksi molemmat johtajista, sekä Brasilian presidentti Jair Bolsonaro että Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump, saivat itse koronavirustartunnan.
Viruksen ensimmäisenä havainnut Kiina ei ollut mukana tutkimuksessa, koska tutkijoiden mukaan Kiinasta julkisesti kerrottu tieto koronavirustestauksesta on ollut puutteellista. Tutkimuksen mukaan Kiina on aggressiivisesti pyrkinyt hallitsemaan julkista kuvaa maan tartunnoista yrittäessään osoittaa, että autoritäärinen yhteiskuntajärjestelmä on ollut pandemian torjunnassa demokraattista järjestelmää parempi.
Suomi sijalla 17
Tutkimuksen mukaan maiden poliittisella järjestelmällä ei kuitenkaan ole selkeää vaikutusta siihen, kuinka hyvin tai huonosti pandemiaa on eri maissa torjuttu.
Tutkimuksessa arvioitiin lähes sata maata. Arviot perustuvat muun muassa vahvistettujen koronavirustartuntojen ja kuolemantapausten määrään sekä koronatestaukseen.
Suomi sijoittuu listalla kärjen tuntumaan sijalle 17. Ruotsi on sijalla 37.
Brasilian kanssa listan häntäpäässä ovat Meksiko, Kolumbia, Iran ja Yhdysvallat.
Uuden-Seelannin kintereillä listan kärkipäässä seuraavat Vietnam, Taiwan, Thaimaa, Kypros, Ruanda, Islanti, Australia, Latvia sekä Sri Lanka.