Digitalisaation avulla voidaan tunnistaa sisäilmaongelmatkin ajoissa. Sirate Oy mittaa Digitan laitteita ja IoT-verkkoa hyödyntäen rakennusten ja rakenteiden olosuhteita.
Sisäilmaongelmat tuntuvat olevan Suomessa tapetilla jatkuvasti. Niistä kärsitään monissa vanhoissa toimistorakennuksissa, sairaaloissa, kouluissa ja kodeissa, eivätkä uudiskohteetkaan ole niille immuuneja.
Sisäilmaolosuhteiden seurantaa tarjoavan Sirate Oy:n rakennusterveysasiantuntija Harri Anttila on ollut alalla kaksi vuosikymmentä. Vuodet ovat miehen itsensä mukaan olleet työntäyteisiä – ongelmat eivät nimittäin lopu.
– Sisäilmaongelmat johtuvat rakennuksista itsestään, niiden rakenteista, suunnitteluratkaisuista sekä rakennuksen huollon ja korjauksien laiminlyönneistä. Ongelmat eivät ole erityisemmin viime vuosina lisääntyneet, vaan asiaan on ennemminkin herätty. Eri paikkakunnilla eri aikoihin ja eri tavalla. Ihmiset ovat myös herkistyneet sisäilman epäpuhtauksille, muun muassa homeelle, Anttila tietää.
Home ei ole kuitenkaan ainut sisäilman laatuun vaikuttava ongelma. Rakennuksissa voi olla esimerkiksi huono ilmanvaihto, mikä sekin on omiaan aiheuttamaan erilaisia oireita huonolle sisäilmalle altistuneelle.
Esineiden internet
- Englanniksi Internet of Things, lyhyemmin IoT, myös teollinen internet
- Tarkoitetaan internet-verkon laajentumista laitteisiin ja koneisiin, joita voidaan ohjata, mitata ja sensoroida internet-verkon yli
Sirate Oy on käynyt sisäilmaongelmien kimppuun uudenlaisella teknologialla. Yritys hyödyntää Digitan mittalaitteita ja IoT-verkkoa sisäilman ja rakenteiden olosuhteiden valvontaan.
– Langattomat mittalaitteet viedään kohteeseen, mistä ne sitten lähettävät dataa omaan MAIRI-olosuhdemittausjärjestelmäämme.
Saatu tutkimusdata tallentuu järjestelmään, josta käyttäjät voivat seurata sitä reaaliaikaisesti. Tiedosta voidaan luoda myös raportteja, joissa saadut tulokset koostetaan selkeäksi kokonaisuudeksi.
– IoT-verkko mahdollistaa nykyaikaisen ja vakaamman datan siirron, Anttila selittää.
Hälytykset apuna valvonnassa
Sisäilmaongelmien ennakoimiseksi ja ratkaisemiseksi on tärkeää mitata tilojen ja rakenteiden kosteutta, lämpötilaa, hiilidioksidipitoisuutta ja paine-eroja. IoT-verkkoon kytketyt laitteet mittaavat näitä suureita.
Digitan LoRa-verkko eli LoRaWan-verkko
- Verkko, jota voi hyödyntää IoT-ratkaisuissa (Internet of Things)
- Tarkoitettu langattomaan ja nopeaan mutta vähätehoiseen tiedonsiirtoon
- LoRaWAN-verkko sopii erityisesti pienten datamäärien lähettämiseen ja vastaanottamiseen
- Sen tärkeimpiä ominaispiirteitä ovat kaksisuuntainen tiedonsiirto, liikuteltavuus, paikannuspalvelut ja helppo käyttöönotto
- Tiedon keräämiseen käytetyt anturit ovat kevyitä ja yksinkertaisia asentaa paikalleen, eivätkä vaadi kaapelointeja
– IoT-verkon kautta saamme myös hälytyksen, jos esimerkiksi jossakin rakennuksessa hiilidioksidipitoisuus nousee liikaa. Hälytys tulee meille sähköpostilla ja voimme reagoida nopeasti. Kehotamme tässä tapauksessa, että huoltomies käy tarkistamassa kohteessa, onko ilmanvaihto mennyt pois päältä.
Rakenteiden sisälle asennetut kosteusmittalaitteet taas hälyttävät, jos rakenteisiin muodostuu poikkeavia olosuhteita ja mahdollisuus mikrobikasvustolle.
– Näiden rakennekosteusantureiden antamien hälytysten avulla tilanne päästään nopeasti tarkastamaan, eikä esimerkiksi homeongelmia ehdi syntyä.
Paine-eromittalaitteet puolestaan kertovat sisäilman ja ulkoilman välisistä painesuhteista.
– Paine-erojen tulisi olla mahdollisimman alhaisia, jotta rakenteiden kautta ei kulkeudu epäpuhtauksia sisäilmaan. Reaaliaikaisen seurannan avulla paine-eron tasapainon varmistaminen on erityisen helppoa, Anttila muistuttaa.
Sisäilman ja rakenteiden mittaamisesta onkin tullut kiitollista palautetta asiakkailta.
– Asiakkaat ovat tyytyväisiä siihen, että sisäilman tilasta pysytään ajan tasalla, ja että sitä voidaan hallita. Yhteistyö Digitan kanssa on taannut sen, että saamme näinkin luotettavaa dataa sisäilmasta.