Lahti Energian lanseeraama, täysin uusi palvelu Reiot, tuttavallisemmin ”Reijo”, mittaa ja optimoi kiinteistöjen asumisolosuhteita sekä veden- ja energiankulutusta. Helppo käyttöliittymä ja kustannustehokas mittaustapa säästävät niin rahaa kuin luontoakin.
Digitalisaatio on mullistanut kiinteistönhuollon. Mittaustietoa olosuhteista, kuten lämpötilaeroista, kosteudesta ja ilmanvaihdon tehosta saadaan kerättyä nopeasti, ja siten myös mahdolliset viat saadaan korjattua ripeästi.
Ongelmien kanssa painitaan niin kouluissa ja muissa julkisissa rakennuksissa kuin kodeissa ja asunto-osakeyhtiöissäkin. Osasyy ongelmiin voivat olla kosteusvauriot, joita ei kuitenkaan synny aivan yhdessä yössä.
Kosteusvaurion kehittymistä voi ehkäistä, jos kiinteistön olosuhteiden poikkeamat havaitaan ajoissa. Ongelmia harvemmin havaitaan paljain silmin, ja siksi olosuhteiden mittaaminen on erittäin tärkeää.
Mittaustietoa saadaan heti
Lahti Energia lanseerasi kiinteistöjen olosuhteiden mittaamiseen täysin uuden Reiot-palvelunsa elokuussa 2018. Palvelu kehitettiin yhdessä osakkuusyhtiö Energy Shiftin kanssa. Reiot mittaa kiinteistöjen asumisen olosuhteita ja tuo tiedot yhden palvelun alle, josta kiinteistötiedon seuraaminen käy helposti, tehokkaasti ja luotettavasti. Käytännössä Reiot ilmaisee aina, kun järjestelmä havaitsee poikkeamia. Anturien avulla ongelma on helppo paikallistaa ja korjata.
– Suurimpia hyötyjä ovat rahalliset säästöt kiinteistöjen omistajille, optimoidut hyvän kiinteistön käyttämisen ja asumisen olosuhteet, energiatehokkuus sekä ongelmien ennakointi ja havainnointi, listaa Reiotin myynti- ja kehityspäällikkö Juha-Pekka Moisio.
Reiotin vahvuus on palvelun nokkela käyttö: kiinteistötietoa voi seurata mökkilaiturilta käsin älypuhelimesta tai toimistolla pöytäkoneelta. Palvelu osoittaa paikalliset ongelmat, mikä edesauttaa nopeaa reagointia ja suurilta remonteilta välttymistä.
Mittaustietoa voidaan kerätä mistä tahansa dataa keräävästä laitteesta esimerkiksi langattomilla olosuhdeantureilla, jotka kytketään LoRaWAN-verkkoon.
LoRaWan-verkko
- Digitan verkko, jota voi hyödyntää IoT-ratkaisuissa (Internet of Things)
- Tarkoitettu langattomaan ja nopeaan, mutta vähätehoiseen tiedonsiirtoon pitkienkin välimatkojen päähän
- LoRaWAN-verkko sopii erityisesti pienten datamäärien lähettämiseen ja vastaanottamiseen
- Sen tärkeimpiä ominaispiirteitä ovat kaksisuuntainen tiedonsiirto, liikuteltavuus, paikannuspalvelut ja helppo käyttöönotto
- Tiedon keräämiseen käytetyt anturit toimivat paristolla vuosia ja ovat kevyitä ja yksinkertaisia asentaa paikalleen, eivätkä vaadi kaapelointeja
- LoRaWAN-verkossa tieto kulkee turvallisesti vahvasti suojattuna ja eriytettynä internetistä
- Lue lisää digita.fi
– Tietoa aletaan saamaan nopeasti seuraamisen alettua, ja niin voidaan hakea loogisia poikkeuksia.
”Isännöitsijälle erittäin hyödyllinen työkalu”
Reiot mahdollistaa niin uusien mittarien ja anturien kuin jo ennestään olemassa olevan mittauslaitteiston yhdistämisen. Näin itse palvelun käyttöönotto käy jopa ilman suurempia asennuksia, ja mittaustietoa päästään vertailemaan nopeasti.
– Yksinkertaisimmillaan käyttöönotto tapahtuu asunto-osakeyhtiöissä toimittamalla anturit jokaiseen huoneistoon asennettavaksi. Asunnoista voidaan kerätä esimerkiksi lämpötilatietoja, jolloin nähdään nopeasti, jos asuntojen lämmityksessä on tarvetta säädöille, Moisio sanoo.
Reiotin isoja asiakasryhmiä ovat asunto-osakeyhtiöt, isot kiinteistöomistajat ja teollisuuskohteet. Esimerkiksi taloyhtiössä huoneistoihin asennetuista mittausantureista saadaan tilannekuva asumisolosuhteista jopa muutamassa päivässä. Voidaan esimerkiksi havaita, että lämpötilat vaihtelevat viidellä asteella, mikä tarkoittaa sitä, että osassa asunnoista on liian kuuma ja osassa liian kylmä.
– Työkalu on isännöitsijöille ja taloyhtiöpäättäjille erittäin hyödyllinen: nähdään heti, hukataanko kiinteistössä energiaa, onko lämpötila liian lämmin tai kylmä ja voidaanko säätämällä eri asuntoja tasapainottaa lämpötiloja. Isännöitsijän työtä se helpottaa ja taloyhtiölle se tuo puolestaan säästöjä.
Kiinteistösijoittajat, kunnat ja yritykset muodostavat tärkeät asiakasryhmät, joilla on yleensä useita tarpeita. Sisäilma-asiat nousevat päällimmäisiksi.
– Reiotin avulla voidaan havainnoida esimerkiksi sisä- ja ulkoilman suhteellista kosteutta, mikä voi auttaa havaitsemaan kosteusvaurioiden alkuja. Ongelmien havaitseminen ajoissa tuo selvää säästöä.
Olosuhteiden vakioiminen on puolestaan tärkeä tekijä energiansäästön kannalta.
– Isoilla kiinteistöomistajilla on velvoitteita raportoida kiinteistöjen hiilidioksidipäästöjä ja energiankulutusta. Teknologiaa hyödyntämällä tätä ei kuitenkaan tarvitse enää seurata manuaalisesti.
– Koemme tärkeänä tavoitteena sen, että asunto-osakeyhtiöiden olosuhdeseuranta, energiatehokkuus ja hyvät asumisen olosuhteet levitettäisiin Reiotin kautta mahdollisimman laajalle. Olemme halunneet tehdä edullisen ja helposti käyttöönotettavan palvelun, josta saa pienellä vaivalla ja panostuksella tehokkaan avun.
”Yhteistyö Digitan kanssa ylitti odotukset”
Reiot hyödyntää Digitan tarjomaa IoT-verkkoa. Aluksi ajatuksissa palloteltiin myös vaihtoehtoa rakentaa itse koko Lahden seudun kattava verkko, mutta nopeasti todettiin, että yhteistyö jo valmiiksi alueella edustavan ison toimijan kanssa on kannattavampaa.
Moisio kehuu yhteistyön Digitan kanssa ylittäneen odotukset.
– Olemme saaneet paljon käytännön apua Digitalta mittalaitteiden valinnasta kuuluvuushaasteisiin. Meillä on aidosti sellainen olo, että tätä on tehty ja viety eteenpäin yhdessä. Siihen täytyy olla todella tyytyväinen.
Tulevaisuuden kuvissa Moisio näkee, että Reiotin tuottamaa laajaa mittausdataa voitaisi tarjota eri järjestelmien käyttöön optimoimaan kerätyn tiedon käyttöä.
– Mittaustietoa alkaa olla jo paljon, mutta haaste on, että yksi optimoi vettä ja toinen lämpöä. Mittausdata ei osaa vielä huomioida muuta.
Reiot
|