Uutinen sänkybrändin keksimästä painottomuuden reseptistä oli aprillipila

MAINOS pääkuva
Uutisessa väitettiin tämän olevan ”Kuvakaappaus unilaboratorion nauhoitteesta 15.3.2021, kello 02:17; syvän unen vaihe on loppumassa, ja nukkuja alkaa laskeutua takaisin patjalle.” Kyseessä on Tempurin markkinointikuva.
Julkaistu 01.04.2021 19:00

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: TEMPUR

Kerroimme aamulla julkaistussa uutisessa sänkybrändin keksineen painottomuuden reseptin ja että Intian Levitaatioliitto esti tuotteen markkinoinnin. Uutinen oli Tempurin aprillipila. Tietojemme mukaan painovoima pitää edelleen pintansa eikä patjamateriaalit (vielä) sisällä leijuttavia ominaisuuksia.

Uutisessa kerrottiin, että uusi Tempur-materiaali lisää testien mukaan nukkujan painottomuutta 7-56 %, ja muutama nukkuja olisi jopa lähtenyt leijailemaan. Jutussa Tempurin Zero Gravity liiketoimintojen johtajana esiintynyt Pasi Wessman on todellinen henkilö ja työskentelee Tempurilla koulutettuna nukkumisergonomian asiantuntijana:
– jutussa on totta se, että maan vetovoima on nukkujalle haitallinen, jos vartaloa ei saada vuoteessa oikeaan asentoon; tästä voi aiheutua esimerkiksi selkäkipua ja -jäykkyyttä tai käsien puutumista. Toinen tärkeä asia on alustasta johtuvan paineen kohdistaminen tasaisesti koko kehon alueelle. Kehon lämmön mukaan muotoutuva materaali suorittaa tämän tehtävän parhaiten. Tähän kun vielä lisätään hengittävä materiaali niin näiden asioiden toteutumisesta samassa patjassa syntyy Tempurin luoma painottomuuden tunne, joka oli tälle jutulle lähtökohta.
– Toinen yhtymäkohta Tempuriin ja leijumiseen on se, että Nasa kehitti materiaalin vähentämään astronauttien kehoon kohdistuvaa painerasitusta avaruusraketin lähtökiihdytysvaihetta varten. Myös silloin oli matka kohti painotonta.

MAINOS kuva 1

Koulutettu nukkumisergonomian asiantuntija Pasi Wessman

Nukkumisergonomia -liittoa ei ole – ainakaan vielä

Uutisessa haastateltiin Nukkumisergonomia -liiton toiminnan johtajaa Niko Hirvosta, joka myös työskentelee Tempurilla:
 Kerroimme uutisessa, että Intian Levitaatioliitto kieltää ihmepatjan markkinoinnin, koska he olisivat keksineet painottomuuden reseptin jo vuonna 1964. Todennäköisesti näin ei ole, Hirvonen hymyillee; – olisimme ehkä tietoisia asiasta. Viimeistä fysiikan oppitunnistani on jo muutama vuosi mutta eiköhän painovoiman laki edelleen koske poikkeuksetta kaikkea. Intian Levitaatioliitto myös louhittiin juttuun mielikuvituksen hetteestä.  

Nikon mielestä nukkumisergonomia -yhdistykselle voisi olla paikkansa maailmassa:
– Nukkumisergonomia-tietämys on varsin nuorta mutta jo nyt voidaan todeta, että nukkumisasennoilla ja alustoilla on vaikutusta niin kiputiloihin kuin unen laatuunkin. Yhdistys voisi kiinnittää lisää huomiota näihin asioihin ja esimerkiksi edistää tutkimustoimintaa.

Monet edistykselliset asiat ovat alkaneet vitsistä tai muusta mielen leikistä. Ehkä tämän vuoden aprillipäivä synnyttää jotain uutta ja hyödyllistä.

MAINOS kuva 2

Koulutettu nukkumisergonomian asiantuntija Niko Hirvonen

Nukkumisergonomian opastusta ilman ylimääräistä leijumista

Jos jutussa mainitut keholliset ongelmat herättelevät niin nuk­kumisergonomia.fi-infosivustolta löydät helposti sinua lähimmät nukkumisergonomian asiantuntija -koulutuksen saaneet henkilöt ja heidän toimipaikkansa.   

– Koulutetulla nukkumisergonomian asiantuntijalla on valmiudet arvioida nukkumisergonomiasi nykytilaa ja sen vaikutuksia toimintakykyysi, Hirvonen toteaa. ”Hän osaa valita yksilöllisesti sinun nukkumisergonomiaasi sekä toimintakykyäsi ylläpitävät ja edistävät vuode-, patja-, tyyny-, peitto- ja muut tuoteratkaisut, sekä opastaa keskeisissä unenhuollon kysymyksissä.

Nukkumisergonomia.fi-sivustolta voi myös ladata nukkumisergonomian kartoitusoppaan tai katsella nukkumisergonomiaan liittyviä opastusvideoita. Sivuston asiantuntijarekisteri palvelee myös terveydenhuollon ammattilaisia, jotka haluavat ohjata oman asiakkaansa osaavalle asiantuntijalle.