– Tässä ne nyt tulevat - ensimmäiset Kymmenen Uutiset, hyvää iltaa!
Näillä sanoilla uutisankkuri Kaj Lindén aloitti MTV:n ensimmäiset uutiset 1.9.1981 klo 22. Hetki oli historiallinen, sillä tuolloin, 35 vuotta sitten, murtui Yleisradion tv-uutisten monopoli.
Viihdetaloksi leimattu MTV alkoi suunnitella omia uutislähetyksiään jo 1970-luvun alussa saadakseen uskottavuutta ja välttyäkseen lakkautusuhalta. Luvan saaminen oli kuitenkin pitkä ja paljon palavereja vaatinut prosessi.
Katso tästä aamun MTV Uutisten syntymäpäivälähetyksen tallenne!
Kyse ei ollut vain sananvapaudesta ja kaupallisen televisioyhtiön oikeudesta omiin uutislähetyksiin vaan lupakysymys kietoutui myös osaksi Keskustan ja SDP:n valtataistelua. Samalla pohdittiin koko suomalaisen viestintäpolitiikan linjaa.
Kaksi ankkuria ja loppukevennys
Kymmenen Uutisten tekijät halusivat alusta lähtien, että MTV:n uutiset erottuvat Ylen uutisista.
Erityisesti alkuaikoina MTV korosti uutistensa korkeaa kotimaisuusastetta, vaikka samalla haluttiin tehdä täyden palvelun uutislähetyksiä. Kahdesta uutisankkurista ja loppukevennyksestä tuli nopeasti Kymmenen uutisten suosittuja tavaramerkkejä.
Pirteiksi kehutut Kymmenen Uutiset saivat aluksi kritiikkiä muun muassa siitä, että lähetykseen mahdutettiin liikaa aiheita. Myös toimittajien totuttua räväkämpi kielenkäyttö häiritsi osaa katsojista.
Mieleenpainuvimmat uutiset 35 vuoden ajalta
MTV Uutiset on kertonut maailmanmenosta jo 35 vuoden ajan. Olemme olleet mukana historiallisissa hetkissä, jotka ovat muuttaneet maailmaa. Olemme eläneet mukana kansallisia suruja, jotka ovat koskettaneet jokaista suomalaista. Olemme saaneet kertoa ensimmäisenä huikeista keksinnöistä ja saavutuksista, jotka ovat vaikuttaneet yhden tai jopa koko kansakunnan elämään pysyvästi.
MTV Uutisten toimitus on koonnut tähän artikkeliin kaikkein mieleenpainuvimmat uutiset 35 vuoden ajalta. Niihin voit tutustua klikkaamalla yllä olevaa kuvaa haluamastasi kohdasta – lisää juttuja löytyy myös tämän sivun alalaidasta.
Uutislähetykset herättävät tunteita ja palauttavat mieleen muistoja, mutta ne ovat myös ainutlaatuinen väylä palata eri vuosikymmenten tunnelmiin. Katso, miten erilaiselta maailma on näyttänyt ja kuulostanut 80- ja 90-luvulla!
Mikä on sinun mieleenpainuvin uutismuistosi? Osallistu keskusteluun esimerkiksi MTV Uutisten Facebook-ryhmässä, jossa juhlistamme 35-vuotista taivaltamme teidän, lukijoidemme ja katsojiemme, kanssanne!
Katsojat löysivät "Pöllöuutiset"
Kymmenen Uutisille löytyi heti paljon katsojia. Esimerkiksi vuonna 1982 Kymmenen Uutisten keskimääräinen katsojamäärä oli 600 000 - 800 000, viikonloppuisin 1 - 1,7 miljoonaa.
Vuonna 1991 MTV teki Seitsemän Uutisista illan toisen pitkän tv-uutislähetyksen, jonka katsojat ottivat myös hyvin vastaan.
Vaikka eri välineiden uutistarjonta on kasvanut valtavasti erityisesti viime vuosien aikana, tv-uutisten katsojaluvut ovat pysyneet korkeina tai jopa kasvaneet. Tällä hetkellä Kymmenen Uutisten keskikatsojamäärä on 500 000 ja Seitsemän uutisten 520 000.
– Maailma on erittäin monimutkainen tänä päivänä ja koko ajan tapahtuu paljon asioita. Uskon, että suomalaiset hakevat tv-uutisista syventämistä sille uutisvirralle, jota he ovat päivän aikana eri välineistä seuranneet, arvoi MTV Uutisten vastaava päätoimittaja Merja Ylä-Anttila tv-uutislähetysten suosiota.
Ylä-Anttila korostaa Kymmenen ja Seitsemän Uutisten kehittyneen entistä enemmän siihen suuntaan, että ne avaavat asioiden ja tapahtumien merkityksiä sekä vievät asioita eteenpäin.
"Uutiskilpailu tärkeää demokratialle"
Kaupallisten yhtiöiden uutistoiminta on joutunut viime vuosina taloudellisesti hyvin tiukalle laman ja median murroksen takia.
MTV:n uutisistakin on jouduttu irtisanomaan työntekijöitä ja toimintaa on jouduttu supistamaan. Liikenne- ja viestintäministeriö asetti elokuussa työryhmän selvittämään ja arvioimaan kaupallisen tv-uutistoiminnan rahoitusta ja tulevaisuutta.
– On äärimmäisen tärkeää, että meillä olisi jatkossakin toisistaan riippumattomat uutistoimitukset, jotta kansalaiset voisivat saada asioista ja tapahtumista erilaisia näkökulmia. Pidän sekä sananvapauden että demokratian näkökulmasta tärkeänä, että Ylen tv-uutisille on vahva vaihtoehto, painottaa liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner.
Hänen mukaansa uutisten merkitys kasvaa koko ajan.
– Vaikka me olemme monien tiedotusvälineiden äärellä, tv-uutisia pidetään edelleen luotettavina. Ehkä sosiaalinen media on tehnyt sen, että emme ole varmoja esimerkiksi kaiken netistä löytyvän tiedon todenperäisyydestä, Berner pohtii.