Vuonna 1981 suomalainen mediamaisema muuttui, kun ensimmäiset Kymmenen uutiset lähetettiin 1. syyskuuta. Matka ensimmäiseen uutislähetykseen ei ollut aivan yksinkertainen.
– Se oli täysin uutta meille kaikille, ja asian ympärillä oli mieletön kohu, ensimmäisen lähetyksen ankkuri Pirkko Arstila, 82, muistelee.
MTV eli Mainostelevisio perustettiin jo vuonna 1957, mutta tuolloin se tarjosi pääasiassa viihdesisältöä, eivätkä uutiset kuuluneet ohjelmistoon vielä moneen vuoteen.
MTV oli Suomen ensimmäinen kaupallinen kanava, yksi ensimmäisiä koko Euroopassa.
Lue myös: Vanhat uutislähetykset nostavat muistot pintaan - MTV Uutisten juhlavuosi käynnistyy
MTV:n omasta uutislähetyksestä keskusteltiin jo vuodesta 1977 lähtien, mutta asiasta käytiin tiukkaa vääntöä politiikan kabineteissa.
Ylen hallintoneuvostossa SDP ja Suomen Kansan Demokraattinen liitto SKDL vastustivat ajatusta uutisista kaupallisesti rahoitetulla kanavalla, kun taas Kokoomus ja Liberaalinen kansanpuolue kannattivat sitä.
Vaa’ankieleksi muodostui lopulta Keskusta ja sen johtopaikasta taistelleet Johannes Virolainen ja Paavo Väyrynen. Vaikka Virolainen hävisi kamppailun puolueen puheenjohtajuudesta, hän sai puolueen tukemaan MTV:n omaa uutislähetystä.
Keskustan edustajien äänillä Ylen hallintoneuvosto päätyi kannattamaan ehdotusta, uutislähetykselle saatiin lupa ja valmistelut alkoivat.
"Tällainen juna tulee eteen vain kerran"
Arstilaan otettiin yhteyttä vuoden 1981 kesänä, paria päivää ennen juhannusta. MTV halusi televisioon uusia kasvoja uutistenlukijoiksi. Heille oli kehitetty aivan uusi tittelikin, uutisankkuri.
Kun päätoimittaja Jorma Miettinen soitti Arstilalle kysellen kiinnostusta työhön, Arstila nauroi hartaasti.
– Sanoin, ettei kiinnosta tippaakaan.
Miettinen kuitenkin houkutteli Arstilan vierailemaan toimituksessa Pasilassa, jossa uutispäällikkö Jan Torvalds piti hänelle koekuvaukset.
Heti sen jälkeen Torvalds kysyi, milloin Arstila voisi aloittaa. Arstila epäröi, joten Torvalds antoi hänelle yhden päivän aikaa pohtia.
– Perheeni oli jo lähtenyt juhannuksen viettoon, joten keskustelin asiasta kotona mäyräkoirani kanssa. Puhelimessa mieheni sanoi ideaa päättömäksi, koska työpaikka olisi niin epävarma, hän kertoo.
– Mutta olin kyllästynyt ja vaihtamassa työtä. Ajattelin, että tällainen juna tulee eteen vain kerran. Se muutti elämäni täysin, enkä ole koskaan katunut.
Murre huolestutti
Arstila otti työn vastaan, mutta tieto ankkurien henkilöllisyyksistä oli vielä salaista.
Valmisteluja kuitenkin tehtiin jo täyttä häkää, ensimmäiseen lähetykseen oli vain pari kuukautta aikaa.
Arstila muistelee, että vain kahdella toimittajalla oli kokemusta televisiotyöstä, kaikki muut olivat tulleet paperilehdistä. Kaikki siis opettelivat uusia asioita yhdessä.
– Iltaisin Pressiklubilla Ylen toimittajat nauroivat "Pöllöuutisille" – luulemmeko oppivamme näin nopeasti tekemään televisiouutisia, joita he olivat tehneet jo 20 vuotta, Arstila muistelee.
Lue myös: Jalka kipsissä, ilman harjoituksia kameran eteen – tällaisia olivat MTV Uutisten suosikkikasvojen ensiaskeleet miljoonayleisön edessä
Monet uskoivat, että tämä kokeilu ei tulisi kestämään kauaa, ja MTV:n uutiset kuopattaisiin alle vuodessa. Arstilaa ja muita uutisten tekijöitä se ei kuitenkaan lannistanut.
– Kyllä me kaikki, jotka olimme mukana, tulemme muistamaan sen loppuikämme. Ensimmäiset vuodet olivat hienoja, mutta myös intensiivisiä ja rankkoja, Arstila sanoo.
Arstilaa jännitti erityisesti vahva Turun ja Porin murre – oppisiko hän puhumaan yhtä selkeästi kuin Arvi Lind?
Koko heinäkuun hän istuikin näyttelijäystävänsä neuvosta rantakalliolla lukemassa ääneen uutistekstejä magnetofoniin, korjaten kaikki kuulemansa virheet.
Suomen ensimmäinen naisankkuri
Uutta oli myös se, että MTV halusi ankkureiksi miehen ja naisen. Arstila oli ensimmäinen naispuolinen uutisankkuri Suomessa. Se herätti aluksi ihmetystä ja epäluuloisuutta.
– Tuolloin varsinkin miehet kokoontuivat ruudun ääreen ja sanoivat, että on se jännää kun naiset lukevat kovia uutisia, hän kertoo.
Myöskään toimituksessa naiset eivät olleet täysin tasa-arvoisessa asemassa.
– Silloin ilmassa oli vielä tytöttelyä. Me naiset saimme luettavaksemme pehmeitä uutisia, emmekä saaneet aloittaa lähetystä. Aloimme kuitenkin pitää asiasta meteliä, ja lopulta niissä alettiin vuorotella.
MTV:n uutislähetyksissä oli myös muita yleisölle uusia asioita, kuten teleprompteri. Tuolloin laitteeseen syötettiin paperilla teksti, jonka uutisankkuri luki kameralle.
Sitä ennen yleisö oli tottunut siihen, että uutiset luettiin paperilta. Koska yleisö ei nähnyt teleprompteria, jotkut luulivat ankkurien lukevan uutiset ulkomuistista – voisiko sellaiseen luottaa?
Työ huipentui syyskuun iltana
Syyskuun ensimmäisenä iltana vuonna 1981 suomalaiset virittäytyivät television ääreen. He odottivat show’ta amerikkalaiseen tapaan, ja jännittivät mitä on tulossa.
Niin jännitettiin myös toimituksessa.
Monen kuukauden työ ja opettelu mitattiin pian, ja toimituksen tunnelma sähköistyi: sinisen kellologon ja tunnusmusiikin pyörähdettyä ruudussa ankkurit Kaj Lindén ja Pirkko Arstila aloittivat.
– Tässä ne nyt tulevat, ensimmäiset Kymmenen uutiset. Hyvää iltaa!
Katso artikkelin yhteydessä olevalta videolta, miltä historian ensimmäiset Kymmenen uutiset näyttivät!