Uutistoimisto AFP: Maailmassa on rekisteröity yli 200 miljoonaa koronavirustartuntaa

koronavirus korona virus Indonesia 8.2.2020 1
Koronatartuntojen määrä kasvaa monissa maissa ja Indonesiasta on tullut Aasian pandemiakeskus.
Julkaistu 05.08.2021 13:13

MTV UUTISET – STT

Maailmanlaajuisesti koronavirustapauksia on kirjattu nyt yli 200 miljoonaa sen jälkeen kun virus ensimmäisen kerran havaittiin Kiinassa joulukuussa 2019, selviää uutistoimisto AFP:n laskuista. Uutistoimisto kerää tietonsa virallisista lähteistä.

Tällä hetkellä tartuntojen määrä kasvaa kovaa vauhtia, mikä on suurelta osin helposti tarttuvan deltamuunnoksen aiheuttamaa. Kuolonuhrien määrä näyttää datan perusteella kasvavan maltillisemmalla tahdilla.

Lue lisää: Koronatilanne pahenee Indonesiassa - Maa on nyt Aasian pandemiakeskus

Todellinen tartuntatapausten määrä on todennäköisesti virallista lukua merkittävästi suurempi muun muassa siksi, että erityisesti pandemian alkuvaiheessa testauskapasiteetti oli riittämätöntä. Lisäksi kirjaamatta jää oireettomia ja lieväoireisia tapauksia.

Kuluneiden seitsemän päivän aikana uusia tartuntoja on kirjattu maailmanlaajuisesti keskimäärin yli 600  000 päivässä. Kasvua on lähes 70 prosenttia kesäkuun puolivälin seitsemän päivän keskiarvosta. Kuolemien keskimääräinen päivittäinen lukema on 9  350, mikä on noin 20 prosenttia enemmän kuin heinäkuun alussa.

Epätasa-arvo rokotuksissa näkyy luvuissa

Ero päivittäisten tartuntojen ja kuolonuhrien määrässä on huomattavin maissa, joissa pandemia on tällä hetkellä pahimmillaan. Esimerkiksi Yhdysvalloissa uusien tartuntojen määrä on kasvanut yli 820 prosentilla kesäkuun lopusta, mutta päivittäin raportoitavien kuolemien määrä on kasvanut reilulla 100 prosentilla.

Sen sijaan Indonesiassa päivittäisten tartuntojen määrä on kuluneen viikon aikana laskenut, mutta päivittäisten kuolemantapausten määrä on kasvanut.

Lue myös: Yhdysvallat torjui WHO:n pyynnön rikkaiden maiden tehosterokottamisen keskeyttämisestä

Eroa selittää globaali epätasa-arvo rokotteiden saatavuudessa. Yhdysvalloissa lähes 60 prosenttia väestöstä on saanut ainakin yhden rokotteen, kun Indonesiassa vastaava luku on alle 20 prosenttia.

Virallisten tietojen mukaan uusi koronavirus on aiheuttanut maailmanlaajuisesti yli 4,35 miljoonaa kuolemaa. Maailman terveysjärjestö WHO on kuitenkin arvioinut, että todellinen luku voi olla kaksi tai kolme kertaa suurempi.

Lue myös: Koronarokotteiden patenttisuojat hidastavat rokotetuotantoa – miksi patenttisuojista ei luovuta?

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus