Itsemurhia voidaan ehkäistä liikenteessä samoin keinoin kuin muitakin itsemurhia. Liikenteen turvallisuusviraston Trafin mukaan itsemurhien tekijöillä on usein päihde-, mielenterveys- ja ihmissuhdeongelmia.
Viime vuosina on julkisuudessa ollut joitakin liikenneonnettomuuksia, joiden on arveltu olleen itsemurhia.
– Heinäkuussa 2015 Karkkilassa henkilöauton kuljettaja ajoi ilmeisen tahallaan päin vastaan tullutta linja-autoa, jossa oli yhteensä 19 ihmistä. Kuljettaja ja kuusi bussissa matkustanutta loukkaantui vakavasti. Henkilöauton kuljettaja kuoli.
– Lokakuussa 2014 Rautavaaralla nainen ajoi ilmeisesti tahallaan vastaan tulleen bussin keulaan. Törmäyksessä kuolivat naisen lisäksi hänen kolme lastaan. Linja-auton kyydissä oli kahden nuoremman lapsen isä. Tapahtumaa edelsi teosta epäillyn naisen ja isän riita perheen asioista.
– Huhtikuussa 2012 Porvoossa mies ajoi ilmeisesti tahallaan päin raskasta ajoneuvoa ja kuoli. Tätä ennen hän oli surmannut perheensä kotonaan Helsingissä.
– Päihdehoito ja mielenterveyshoito, erityisesti masennuksen hoito, ehkäisevät kaiken tyyppisiä itsemurhia, kertoo johtava asiantuntija Inkeri Parkkari Trafista.
Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) haluaisi Suomeen uuden laaja-alaisen itsemurhien ehkäisyohjelman. Vuosina 1986–1996 toteutettiin kansallinen itsemurhien ehkäisyprojekti, jossa kiinnitettiin erityistä huomiota itsemurhavaaran tunnistamiseen. Keskus suositti viime vuonna sosiaali- ja terveysministeriölle sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle (THL) uuden ohjelman perustamista.
Otkesin suositus on seurausta Karkkilassa heinäkuussa 2015 tapahtuneen bussionnettomuuden tutkinnasta. Henkilöauton kuljettaja ajoi tahallaan päin linja-autoa. Henkilöauton kuljettaja kuoli, ja bussin kuljettaja ja useita matkustajia loukkaantui.
– Liikenteessä tehdyt itsemurhat vaikuttavat myös muihin ihmisiin, joten myös heidän selviytymiseensä tulee kiinnittää huomiota ja tarjota apua, Parkkari painottaa.
Apua on tarjolla esimerkiksi Suomen Mielenterveysseuran kriisipuhelimessa (010 195 202).