Uutta tietoa kotigalaksistamme: Linnunrata ahmaisi kääpiögalaksin 10 miljardia vuotta sitten – seuraukset näkyvät tähdissämme edelleen

1:33img
Gaia-satelliitin data näyttää Linnunradan tähtiä
Julkaistu 25.07.2019 08:29

Meeri Männikkö

meeri.mannikko@mtv.fi

Uuden tutkimuksen mukaan Linnunrata törmäsi kääpiögalaksiin universumin varhaisvaiheissa. Tämä kosminen yhteentörmäys näkyy edelleen galaksimme muodossa ja rakenteessa.

Linnunrata näytti hyvin erilaiselta 10 miljardia vuotta sitten. Uuden tutkimuksen mukaan Linnunrata todennäköisesti nieli historiassaan kääpiögalaksin kasvaakseen nykyisiin mittoihinsa. Tutkimuksesta uutisoi CNN.

Kääpiögalaksi on pienikokoinen galaksi, jossa on tyypillisesti vain miljoonia tai kymmeniä miljoonia tähtiä. Kääpiögalaksit kiertävät tavallisesti jotain suurempaa galaksia, esimerkiksi Linnunrataa, jossa on satoja miljardeja tähtiä.

Varhaisessa universumissa kääpiögalaksit yhdistyivät ja muodostivat suurempia galakseja, mukaan lukien Linnunradan.

Galaksimme historian vaiheet ovat olleet pitkään mysteeri. Uudessa tutkimuksessa onnistuttiin kuitenkin ratkomaan Linnunradan menneisyyttä Gaia-satelliitin tarjoaman tiedon ja sen perusteella tehtyjen laskelmien avulla.

Yhteentörmäys synnytti himmeän renkaan ja kiihdytti tähtienmuodostumista

Tutkijoiden mukaan on todisteita siitä, että Linnunrata törmäsi suurella voimalla Gaia-Enceladus-nimisen kääpiögalaksin kanssa varhaisessa vaiheessa.

Molempien galaksien tähdet lähtivät tapahtuneen seurauksena liikkeelle. Näin muodostui Linnunrataa ympäröivä himmeä rengas.

Yhteentörmäys kiihdytti myös Linnunradan tähtienmuodostumista neljän miljardin vuoden ajan. Lopulta galaksin kaasu muodosti kiekon, jonka alueella muodostuu tähtiä vielä tänäkin päivänä.

Tulevaisuudessa on tiedossa myös toinen yhteentörmäys, sillä Linnunrata ja naapurigalaksimme Andromeda lähestyvät paraikaa toisiaan. Niiden arvioidaan yhdistyvän noin neljän miljardin vuoden kuluttua.

Tuoreimmat aiheesta

Avaruus