Tuore tutkimus vahvistaa, missä kateissa ollut osuus maailmankaikkeuden näkyvästä aineesta on piileskellyt.
Kyseessä ei ole mikään pieni löytö, sillä aiemmin ei ole saatu täysin vahvistettua, missä noin puolet maailmankaikkeuden näkyvästä aineesta sijaitsee.
Piilossa ollut aine sijaitsee galakseja ympäröivässä avaruudessa valtavina ionisoituneen vedyn pilvinä.
Aiemmin kyseistä ainetta olisi ollut mahdotonta havaita, mutta kansainvälinen tähtitieteilijöiden ja astrofyysikoiden ryhmä on käyttänyt tutkimuksessaan tekniikkaa, joka paljastaa kateissa olleen aineen piilopaikat avaruudessa. Aiheesta uutisoi Science Alert -tiedesivusto.
Lue myös: Uusi havainto: Mystinen kosminen voima heikkenemässä – maailmankaikkeus voi musertua
Tutkijoiden mukaan puuttunut puolikas maailmankaikkeuden aineesta on galaksien välissä sijaitsevana, vedystä koostuvavana sumuna.
Sumu on erkaantunut galaksien ytimistä paljon kauemmaksi, kuin on aiemmin luultu.
Pimeä aine ja pimeä energia aivan eri asia
Kyseisen tutkimuksen yhteydessä puhutaan siis normaalista, eli baryonisesta aineesta, jonka osuus maailmankaikkeuden koko materiasta ja energiasta on vain viitisen prosenttia. 27 prosenttia maailmankaikkeudesta on pimeää ainetta ja 68 prosenttia pimeää energiaa. Tutkimus ei koske pimeää ainetta eikä pimeää energiaa.
Puuttuneen baryonisen aineen mysteeri on kuitenkin myös vuosikymmeniä askarruttanut tutkijapiirejä.
Ongelmana on ollut, että galaksien välisessä avaruudessa oleva vetysumu on liian harvaa ja heikosti erottuvaa, jotta sitä kyettäisiin havainnoimaan.
Tutkijat päättivätkin havainnoida sumua tutkimalla sen takana olevan kosmisen mikroaaltosäteilyn vaihtelua. Tutkijat käyttivät mikroaaltosäteilyä siis eräänlaisena taustavalona sumun havainnoimiseksi.
Lue myös: Kaukaisimmasta tunnetusta galaksista yllätyslöytö: Happea!
Tutkijat uskovat, että sumua saattaa olla jopa vielä etäämpänä galaksien keskustoista, kuin tutkimus tällä hetkellä pystyy osoittamaan.
Tutkimus on lähetetty julkaistavaksi Physical Review Letters -julkaisuun ja se on saatavilla arXiv -palvelusta.