Uutta tietoa Novak Djokovicin kohauttaneesta poikkeusluvasta – sellaista ei olisi koskaan pitänyt myöntää: "Tätä ei keksitty tennispelaajien takia"

4:22img
Novak Djokovic voitti valituksensa – tennistähden kohutilannetta käsiteltiin MTV Uutiset Livessä
Julkaistu 10.01.2022 15:07
Toimittajan kuva

Mikko Hyytiä

mikko.hyytia@mtv.fi

Australian terveysministerin neuvonantajana muun muassa rokotusasioissa toimivan ryhmän (ATAGIn) ex-johtaja Allen Cheng sanoo, ettei Novak Djokovicin olisi koskaan pitänyt saada Australian tennisliitolta ja Victorian osavaltion viranomaisilta poikkeuslupaa Australian-matkalleen.

LUE MYÖS: Hakkerit näyttivät pornoa Novak Djokovicin oikeuskäsittelyssä – median edustajat saivat erikoisen yllätyksen

LUE MYÖS: Novak Djokovicin ympärillä täysi kaaos – isä ja veli sekoittavat pakkaa, virheelliset väitteet lähtivät leviämään

Djokovic itse vahvisti kahteen kertaan maahantulotarkastuksen yhteydessä, ettei ole ottanut koronarokotetta. Djokovicin asianajajat kuitenkin vakuuttivat maanantain valituskäsittelyssä, että hänellä oli lupa tulla maahan saatuaan koronatartunnan 16. joulukuuta.

Asianajajat vetosivat ATAGIn lausuntoon, jonka mukaan viimeisten kuuden kuukauden aikana saatu koronatartunta voi olla peruste poikkeusluvalle.

ATAGIn johtajana aiemmin toimineen Chengin mukaan asiassa on kuitenkin tapahtunut jonkinlainen erehdys, sillä hänen mukaansa poikkeuslupa pätee vain Australiassa asuviin ihmisiin. Ulkomailta tulevien matkaajien kohdalla linja on ollut tiukempi, eikä poikkeuslupaa ole tällä perusteella myönnetty.

Chengin mukaan ATAGI on toistuvasti ohjeistanut Australian hallitusta toimimaan tämän linjanvedon mukaisesti.

– Tätä sääntöä ei ole keksitty tennispelaajien takia. Tartunta ei oikeuta poikkeuslupaan, Cheng sanoi melbournelaisen The Age -lehden mukaan.

Cheng pitää mahdollisena, että Djokovicin tapauksesta on tullut näin sekava siksi, ettei hän ole varma, onko Australiassa asuvien ja ulkomailta matkustavien poikkeuslupalinjauksia missään vaiheessa julkaistu tai saatettu muuten yleisön saataville.

– Oletan, että siitä on tiedotettu. Olemme olleet siinä käsityksessä, että nämä ovat säännöt, mutta en ole varma, missä ne on julkaistu.

Djokovicin maahantulohaastattelun yhteydessä asia tuntui olevan erityisen mutkikas siksi, että hänen poikkeuslupansa olivat myöntäneet Victorian osavaltion viranomaiset, eivät Australian valtion viranomaiset, jotka vastaavat rajavalvonnasta.

Djokovic voitti aiemmin tänään käydyn valituskäsittelynsä, koska hänen kohdallaan ei ollut tuomarin näkemyksen mukaan menetelty oikeudenmukaisesti.

Valituskäsittelyn jälkeen Djokovicin asianajajien toimiston ulkopuolelle kokoontui suuri joukko serbialaisen kannattajia. The Age -lehden toimittajan Paul Sakkalin mukaan meno yltyi niin villiksi, että poliisi joutui puuttumaan siihen.

– Poliisi on suihkuttanut pippurisumutetta joidenkin ihmisten päälle, kun he tukkivat tien autolta, jonka uskottiin kuljettavan Djokovicia. Jotkut hakkasivat ikkunoihin ja heittivät pulloja autoa päin. Kaksi ihmistä hyppi auton katolla, Sakkal tviittasi.

Australian maahanmuutto- ja kansalaisuusasioista vastaavalla ministerillä Alex Hawkella on vielä mahdollisuus hylätä Djokovicin viisumi. Päätös asiassa tehdään mahdollisesti tiistaipäivän aikana.

Djokovicin tavoin 20 grand slam -turnausta urallaan voittanut Rafael Nadal toivoo, että Djokovic pääsisi pelaamaan 17. tammikuuta alkavassa Australian avoimessa tennisturnauksessa.

– Riippumatta siitä, olenko hänen kanssaan joistain asioista samaa mieltä, oikeus on puhunut ja sanonut, että hänellä on oikeus osallistua turnaukseen. Mielestäni olisi reiluinta antaa sen tapahtua, jos niin on päätetty. Toivotan hänelle onnea, vaikka minun kannaltani olisi tietysti parempi, jos hän ei pelaisi Nadal virnisti.

–  Tämä on urheilua. Sen ympärillä on monenlaisia intressejä. Kaikki on paljon parempaa silloin, kun parhaat voivat pelata.

Tuoreimmat aiheesta

Tennis