V
V.S.: = very special, konjakkien kypsyysmerkintänä, kypsytetty vähintään 2 vuotta tynnyrissä.
V.S.O.P.: = very superior old pale, konjakkien kypsyysmerkintänä, kypsytetty vähintään 4 vuotta tynnyrissä.
Varak: Kulta- tai hopealehti. Ohuita, syötäviä kulta- tai hopealastuja joilla koristellaan mm. jälkiruokia.
Vatkuli: Kalopsi; haudutettu pataruoka, jossa on ruskistettuja lihapaloja ruskeassa kastikkeessa.
Veloutè ( ransk ): Keitto joka on sakeutettu keltuaisilla, voilla ja kermalla.
Veloutéekastike: Vaalea peruskastike.
Verigreippi: Verigreippi on vähän makeampi kuin vaalea greippi. Nimensä verigreippi on varmaan saanut punertavasta väristään.
Vermicelli, vermiselli: Pastatyyppi. Usein spagettia ohuempaa. Myydään kiedottuina nippuihin eli pesiin, a nidi. Käytetään usein kalakastikkeen kanssa tai keitoissa. "Pesä" kannattaa rikkoa ennen keittämistä, sillä muuten sitä voi olla hankala syödä.
Viillokki, viilokki: Keitettyä kanaa, vasikkaa tai lammasta vaaleassa kastikkeessa.
viinikivi: Viinikivi, viinihapon suola, jota on mm.leivinjauheessa. Viinikiveä käytetään leivontaan. Englanniksi cream of tartar.
Vinaigrette: Salaatinkastike, jossa öljyä, viinietikkaa ja mausteita.
Vindaloo: Eteläisessä Intiassa vindaloo tarkoittaa hyvin voimakkaasti maustettua, etikkaa sisältävää rasvaista muhennosta. Etikan ansiosta muhennos säilyy kauan ja on useita päiviä syömäkelpoista. Meillä Suomessa vindaloo sekoitetaan usein samalla nimellä myytävään maustetahnaan. Näin se on myös laajentunut tarkoittamaan ravintoloiden listakielessä monia erilaisia tulisesti maustettuja ruokia, joilla ei kuitenkaan ole mitään tekemistä varsinaisen vindaloo- ruokalajin kanssa.
Vohveli: Vohvelipannulla löysähköstä ohukaistaikinasta valmistettu paistos. Tarjotaan suolisen tai makean päällysteen kanssa.
Voileipäkakku: Leipäviipalekerroksista koottu suolainen kakku, joka täytetään ja koristellaan liha-, kala-, ja kasvistahnoilla, leikkeleillä tai muilla voileipäaineksilla.
Voisarvi: Croissant.
Voitaikina: Lehtevä paistosten, piirakoiden ja monien muiden leivonnaisten taikina. Valmistetaan voista, vehnäjauhoista ja pienestä vesimäärästä.
Vol-au-vent: Vannike: voitaikinaleivonnainen joka täytetään muhennoksella
Uusimmat
-
14:11
HIFK näytti yllätyshankinnalle ovea
-
13:54
Jenni Alexandrovan poika 15 vuotta – suloiset lapsuuskuvat julki
-
13:50
Suomen perinneruoka säikäytti NHL-tähden – "Se oli hämmentävää"
-
13:44
Suora lähetys pian: Stubb kertoo, mitä puhunut Kiinan kanssa Venäjästä ja Pohjois-Koreasta
-
13:38
Syy suomalaiskauppojen salaattisekasortoon selvisi: "On tämä sellainen saakelin show"
-
13:38
Järisyttäviä kulissipaljastuksia: Näin varma Vinicius Junior oli Ballon d'Orin voitosta
-
13:30
Poliisi tutkii: Taksikuski ryösti asiakkaan, pahoinpiteli ja ajoi päältä Vantaalla – epäilty yhä karussa
-
13:07
Virolta nootti Venäjälle
-
13:02
Uusi yritys: Tuskaiselta Ilvekseltä taas peliliike SM-liigassa
-
13:01
Venäjä ärähti Suomen takavarikoista – Kreml uhkailee oikeustoimilla
-
12:33
Kuulapyssyn kanssa liikkunut mies aiheutti poliisitehtävän Oulussa
-
12:24
Terrafame aloittaa muutosneuvottelut – koskevat yli 800 työntekijää
-
12:17
Kertoivatko Leijonien valinnat totuuden Liigasta? Antti Pennanen löi pöytään kovia lukemia
-
12:12
Vaasan Sport isossa ahdingossa: "Tarvitaan puoli miljoonaa euroa"
-
12:10
Stubbilta heti suora viesti Kiinalle – Xi nosti esiin yllättävän asian suomalaisista
-
12:04
Helsingin hovioikeus kumosi Kulmunin entisen avustajan petostuomion
-
11:55
Anna Puu ja Jukka Immonen viettivät merkkipäiväänsä – artisti jakoi herttaisen postauksen: "Joka päivä valitsen sinut"
-
11:53
Kysely: Suomen venäjänkielisistä yli joka kymmenes hyväksyy Venäjän sotatoimet Ukrainassa – lähes puolet kieltäytyi vastaamasta
-
11:46
Joukkoliikenteen lipunhintoihin reilu korotus Helsingin seudulla
-
11:35
HS ja Yle: Suomi takavarikoinut useita Venäjän omistamia kiinteistöjä – tämä kohteista tiedetään
-
Lataa lisää