Britanniassa vaalihuoneistot ovat avautuneet parlamenttivaaleissa.
Äänestystä on arvioitu ennalta hyvin tiukaksi. Vaalihuoneistot ovat auki Suomen aikaa puolille öin, joten tulos selviää vasta huomisen puolella.
MTV:n toimittaja Aino Huilaja seuraa vaaleja paikanpäällä.
– Viimeisimmät gallupit ovat osoittaneet saman, mikä on ollut selvää pitkin kevättä. Pääministeri David Cameronin konservatiivinen puolue sekä oppositiojohtaja Ed Milibandin johtama työväenpuolue ovat gallupeissa tasoissa, eikä kumpikaan ole saamassa parlamenttiin selvää enemmistöä, Huilaja arvioi.
Maahanmuuttokriittinen itsenäisyyspuolue Ukip sekä Skotlannin kansallispuolue SNP ovat vieneet äänestäjiä valtapuolueilta.
EU kiinnostaa unionia, ei brittejä
Jos konservatiivipuolue voittaa ja David Cameron pitää sanansa, on EU-kriittisessä Britanniassa luvassa kansanäänestys EU-jäsenyydestä. Unionille Britannian lähdöllä eli "brexitillä" olisi suurta taloudellista sekä symbolista merkitystä, mutta brittiäänestäjillä on muutakin ajateltavaa.
– Ei tavallista kansaa EU niinkään kiinnosta. Maamme talous on nyt paljon huonommassa jamassa kuin päättäjät ovat antaneet ymmärtää. Kehuttu talouskasvu ei näy ihmisten arjessa, ja se kiinnostaa, sanoo Cindy Anafo Lontoon Brixtonissa.
Brixton on yksin Lontoon alueista, jossa asuu eniten maahanmuuttajia.
– En oikeastaan ajatellut EU-jäsenyyttä ollenkaan, kun valitsin ehdokastani. Äänestän työväenpuoluetta, joka tunnetaan EU-myönteisempänä, joten voitte olla huoletta siellä unionissa, naurahtaa Belinda Olobisi.
Viime vaaleissa äänestäjät kotiin
Britannia äänesti parlamenttivaaleissa viimeksi vuonna 2010. Silloin vaalihuoneiden sulkeutuminen aiheutti kaaoksen 27 äänestyspaikalla 16 vaalipiirissä.
Ainakin seitsemän paikkakunnan äänestyspaikoilla käännytettiin satoja äänestäjiä pois, kun sulkemisaika koitti. Britannian lain mukaan äänestyspaikkojen ovet suljetaan tasan klo 22.00 eikä yhtään ääntä oteta enää vastaan sen jälkeen.
Ääni jäi siis antamatta, vaikka olisi tullut paikalle jonottamaan tunteja ennen iltakymmentä. Muun muassa Lontoon Lewishamissa jouduttiin paikalle kutsumaan poliisi selvittämään turhautuneiden äänestäjien ja vaalityöntekijöiden välejä.
Britannian keskusvaalilautakunta vannoi tuolloin, että moinen oli häpeällistä eikä saa enää koskaan toistua.
Lakia muutettiin vuonna 2013 niin, että äänestäjät jotka ovat saapuneet iltakymmenen mennessä äänestyspaikalle tai jonoon äänestyspaikan edustalle, saavat äänestää.