Vaalikausi päättyi ainutlaatuiseen kaaokseen

Stubb kaaos
Pääministeri Alexander Stubb (kok.) poistuu sote-uudistusta koskevasta infostaan eduskunnan valtiosalissa Helsingissä 5. maaliskuuta 2015. Aikasemmin päivällä perustuslakivaliokunta kertoi, että viimeisinkin sote-esitys on ristiriidassa perustuslain kanssa. Pääministeri Stubbin mukaan sote-ratkaisun hakeminen jatkuu ensi vaalikaudella. Lehtikuva
Julkaistu 12.03.2015 16:36

MTV UUTISET–STT (Pekka Pohjolainen)

Ensi viikonloppuna se tapahtuu: nykyinen eduskunta pitää vihoviimeisen istuntonsa, ja kansanedustajat kaikkoavat kampanjapuuhiin pelastaakseen paikkansa.

Luojan kiitos, saattaa jo huokaista moni. Vaikka vaalikauden viimeisiä valtiopäiviä sekoittaa aina vaalien läheisyys, miesmuistiin ei ole nähty samanlaista siivoa kuin nyt.

 Eduskunta ei järjestä ylimääräistä istuntoa

Eduskunnan työ päättyy lauantaina, eikä ylimääräisiä istuntoja enää järjestetä.

Eduskunnan puhemiesneuvosto päätti asiasta torstaina. Ylimääräistä istuntoa ehtivät vaatia vihreiden ja vasemmistoliiton eduskuntaryhmät paperittomien terveydenhoitoa koskevan lakiesityksen käsittelemiseksi. Puhemiesneuvosto pysyi kuitenkin aiemmassa kannassaan, ettei aikatauluja muuteta.

Paperittomien terveydenhuoltoa koskeva esitys kaatui, koska SDP:n Kari Rajamäki pyysi sen yllättäen pöydälle, eikä eduskunta ehdi enää käsitellä asiaa.

Käytännön esteenä ylimääräisten istuntojen järjestämiselle on myös eduskunnan muutto väistötiloihin. Eduskuntataloa aletaan tyhjentää jo viikonloppuna, eivätkä uudet tilat viereisessä Sibelius-Akatemian rakennuksessa ole vielä valmiit.  

Mitä vaalikauden viimeisinä päivinä onkaan nähty? Ensin sote-uudistus ajettiin kahdesti päin perustuslakia, sitten oppositio onnistui kaatamaan toisen asteen koulutuksen järjestämislain – ja ehkä vielä vajaan 200 miljoonan euron koulutusleikkauksetkin pelaamalla aikaa. SDP:n Kari Rajamäki on pöyristyttänyt omiaankin kampittamalla menettelytapatempulla esityksen paperittomien terveydenhuollosta.

Kaikki nämä ovat täysin poikkeuksellisia episodeja, joita ei normaalin parlamentaarisen järjestyksen vallitessa koskaan nähdä. Eikä siinä vielä kaikki.

Vaalipaineet sotkevat kaiken

Ennennäkemättömän sekasotkun perussyy on se, että pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) kuuden puolueen hallitus ei kyennyt uudistuksiin ajoissa.

Kun Katainen jätti työnsä kesken, massiivisen rakenne- ja säästölakien vyyhdin selvittely ja toimeenpano jäi Alexander Stubbin (kok.) vetämälle kokoonpanolle. Stubbin kirppusirkukselta on kuitenkin puuttunut kykyä viedä urakkansa loppuun.

Jos kaikesta nähdystä kannattaa ottaa jotain oppia, on se, että pääministerien ei pidä enää sallia livistää muihin tehtäviin kesken urakkansa. Sitoutumista tehtävään pitää vaatia koko vaalikaudeksi.

Mieleen on syytä palauttaa myös, ettei vaalien läheisyyteen kannata jättää ja lykätä enää isoja eikä muuten sensitiivisiä asioita. Vaalipaineissa puolueet alkavat hermostuksissaan purkamaan itselleen kiusallisia ja epämieluisia kompromisseja. Jos joskus näin on käynyt, niin nyt.

Viehkoa tuomiopäivän tunnelmaa eduskunnan viimeisiin päiviin on tuonut myös koko ajan käynnissä oleva muutto väistötiloihin viereiseen Sibelius-Akatemiaan.

Seuraavan eduskunnan ja hallituksen pitäisi löytää keinot Suomen nostamiseen lamasta. Ahdas ja sokkeloinen, kaikkinaisesta valtiollisesta glamourista vapaa rakennus sopii perimmäisten kysymysten mietiskelyyn paremmin kuin hyvin.

Siperia opettaa.

Kirjoittaja on STT-Lehtikuvan politiikan toimittaja.

Tuoreimmat aiheesta

Vaalit 2015