Eeva Lehtimäen kommentti: Hallituksen kulissiliitossa pelätään, että riitelyn keskellä käy vahinko – uusin kriisi olisi ratkaistava pian

Hallitus on ajautunut jälleen yhteen kriisiin, joka sen pitäisi selvittää torstaihin mennessä, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

Jokainen politiikan sisäpiiriläinen, mutta myös medioita seurannut kansalainen näkee, että nykyhallitus toimii kuin lumeavioliitto, jossa kulissit yritetään pitää pystyssä huhtikuun vaaleihin asti.

Toisen naamaa on vaikea sietää. Kaikki vastapuolen tekemiset ja sanomiset tulkitaan pahimman kautta. Julkisuus on valjastettu kriisiterapiaistunnoiksi.

Jopa hallituksessa pelätään, että riitelyn keskellä käy vahinko. Joku sanoo, että erotaan sitten, saatana.

Mutta vielä maanantaina tilanne oli se, että hallitus yrittää ratkoa riitansa, tavalla tai toisella.

Hallitus selvisi viime viikolla opposition välikysymyksestä ja väännöstään ennallistamisasetukseen kuivin jaloin. 

Sitten räjähti kiistanalaisen saamelaiskäräjälain kanssa torstaina. Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.)  ja pääministeri Sanna Marin (sd.) tulkitsivat ristiin, miten asian kanssa edetään.   

SDP:ssä pidetään tiukasti kiinni siitä, että Saarikon kanssa oli sovittu, että riidanalainen lakiesitys etenee ja keskustan ministerit voivat äänestää sitä vastaan valtioneuvostossa.

Loppuviikosta keskustalta pyydettiin kompromissia saamelaislakiin, mutta hallituslähteiden mukaan kahden keskeisen pykälän poisto lakiesityksestä ei ole kompromissi, johon muu hallitus tai saamelaiskäräjät voisivat sitoutua.

Alkuviikon iso vääntö hallituksessa 

Tällä viikolla hallituspuolueet siis ottavat tosissaan mittaa toisistaan. Kiistan keskiössä ovat nimenomaan SDP ja keskusta.

Pääministerin pitää johtaa ja hakea kompromisseja. Hallituksen toimintakyky on Marinin käsissä, sanovat jo luottamuspulaa maanavat keskustalaiset.

Ja kun luottamus nousee puheisiin, tilanne on astetta vakavampi. Tämän muistaa varmasti hyvin entinen pääministeri Antti Rinne (sd.)

Saamelaiskäräjät on vain yksi esimerkki kärjistyneestä tilanteesta.

Muut: Keskusta jarruttaa ihan kaikkea

Muiden neljän hallituspuolueen mielestä keskusta jarruttaa tällä hetkellä systemaattisesti kaikkea. Ihan kaikkea.

Osaselitys on puolueen huono kannatus, mutta se ei ole uutinen keskustalaisille. Syyt lienevät syvemmällä. Riitatilanteessa keskustan joukkoa vie tunne. Kaikesta voi olla vereslihalla.

Puheenjohtaja Annika Saarikko on tiettävästi kyllästynyt tilanteeseen, jossa keskusta jää joka tilanteessa yksin. Neljä vastaan yksi on palannut hallituksen peruskuvioksi.

Hallituksen talouspolitiikan arvostelu on vaalien lähestyessa kiihtynyt. Valittu linja ei iske lommoa vasemmistoliiton, SDP tai vihreiden kylkeen.

Velkaroiston kortti jää keskustan käteen. Hallituksen talouspolitiikka on myös iso moitteen aihe keskustan äänestäjille ja yksi syy siihen, miksi iso osa puolueen kannattajia on siirtynyt katsomoon, 

Samaan aikaan SDP:ssä, vihreissä, vasemmistoliitossa ja RKP:ssä ihmetellään, mitä Annika Saarikko joukkoineen sitten oikein haluaa. Ajaako puolue tarkoituksella hallitusta nurin?

Hallituksen kaatuminen olisi tietysti myös paha epäonnistuminen pääministeriltä.

Maanantaina pääministeripuolue SDP:stä vakuutettiin MTV Uutisille, että SDP ei aio kaataa hallitusta.

Venäjälle ei haluta antaa viestiä, että Suomessa ei ole toimintakykyistä hallitusta.

Varjoviisikko koolle ratkomaan riitoja 

Alkuviikosta ratkaisijan paikalla on ns. varjoviisikko, jota vetää perhe- ja peruspalveluministeri KristaKiuru (sd.). Keskustan edustajana ryhmässä on maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk.).

Ryhmä aloitti kokouksensa tänään kello 15. Myös lauantaina porukka oli koolla, mutta asiat eivät edenneet.

Alun perin ryhmän tehtävänä oli perata isosta joukosta lakiesityksiä ne, jotka hallitus nimenomaan haluaa saada eduskuntaan vielä tällä vaalikaudella.

Nyt varjoviisikko ratkoo myös rahariitoja, joihin pyritään myös saamaan ratkaisu viimeistään torstaina.

Se on käytännössä viimeinen päivä, jolloin lakiesitykset pitää antaa eduskunnalle.

Tilanne ei ole aivan niin dramaattinen kuin julkisuuteen saattaa näyttää. Perjantaina pöydällä oli 67 lakiesitystä, joista vain 14 on vielä riitaisia.

Mutta sekin riittää.

Neuvotteluissa on myös keskustan 300 miljoonan euron tukipaketti maataloudelle ensi vuonna sekä Krista Kiurun ajama 700 miljoonan potti hoivavelan purkuun ensi vuonna aloittaville hyvinvointialueille.

Keskustan joukoista ihmetellään tämän summan ihmeilmestymistä mukaan vääntöihin, koska sitä eivät vaatineet kuntaministeri Sirpa Paatero (sd) tai Kiurun tuuraaja Aki Lindén esimerkiksi budjettiriihessä.

Lisäksi yhtenä pelimerkkinä on esimerkiksi exit-vero eli arvonnousuvero,  jonka viemisestä eduskuntaan on sovittu hallituksessa, mutta jota keskustan valtiovarainministeri Saarikko ei aio edistää.

Eri lähteiltä kuulee nyt samaa, työmarkkinapöydistä tuttua fraasia:

– Kaikki liittyy kaikkeen.

Saamelaiskäräjälaki on etenemässä eduskuntaan riitaisana. Tosin näyttää, että se ei saa riittävästi tukea oppositiopuolueilta eli se ei menisi siellä läpi.

Perustuslakivaliokunnan demaripuheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelän mukaan saamelaislakia ei välttämättä ehdittäisi käsitellä eduskunnassa.

Niinpä umpisolmun voisi avata sillä, että saamelaiskäräjälaki vedetään pois valtioneuvoston listoilta tällä viikolla. Tätä ei ole kuitenkaan näillä näkymin tapahtumassa.

Tilanne tulehtuu, hallituksen kaatumiseen ei uskota

Niinpä tilanne tulehtuu lähipäivät.

Keskusta puntaroi, että voiko sen tilanne muuttua enää huonommaksi,  jos lusikat menevät jakoon. Mutta vielä maanantaina hallituksen kaatuminen oli epätodennäköisin vaihtoehto. 

On täysin mahdollista, että kiistat täytyy viedä puheenjohtajaviisikon käsittelyyn.

Tähän asti on sanottu, että kriisit ovat pitäneet eriseuraisen hallituksen kasassa. Kriisejä on hoidettu miljardeilla.

Sama lääke toiminee nytkin. Rauha ostetaan rahalla ja poliittisilla lehmänkaupoilla. 

Hallituksen kaatuminen tarkoittaisi, että iso osa lakiesityksiä ja tukipaketteja jäisi toteutumatta. Toimitusministeristö ei saa niitä edistää.

Hallituspuolueet päätyvät pääministerin johdolla ilmeisimpään ratkaisuun. Maa tarvitsee tässä maailmantilanteessa toimivan hallituksen.

Käydään läpi pelisäännöt, luottamukset ja hallituksen toimintakyky.

Loppukaudesta asialliset hommat hoidetaan nitkutellen, muutoin mökötetään eduskuntavaaleihin asti.

Lue myös:

    Uusimmat