Vankiloiden suljettu ja myyttinenkin maailma on aina kiehtonut ihmisiä. Vankiloiden arjesta ja sisäisestä vallankäytöstä oli maanantaina MTV:n Huomenta Suomessa kertomassa Rikosseuraamuslaitoksen työsuojelupäällikkö Petri Nurmi. Hän on kirjoittanut aiheesta Vankiladuunarin muistelmat -nimisen kirjan.
Yhtenä selkeänä muutoksena vankiloiden muurien sisällä Nurmi näkee uhkailun ja vaaratilanteiden lisääntymisen työntekijöitä kohtaan.
– Viiden vuoden jaksolla se on lisääntynyt sata prosenttia. Ilmiö on toisaalta nähtävissä muissakin Pohjoismaissa.
Ilmiötä on yritetty selvittää Rikosseuraamuslaitoksella, mutta ainakaan toistaiseksi mitään selkeää selitystä ei ole löytynyt.
– Nuoremmalla sukupolvella on selvästi vähemmän pidäkkeitä haastamiseen ja viranomaisvastaisuuteen. Siinä on sukupolvenvaihdokseen liittyvä tekijä, Nurmi pohtii.
Nurmi on työskennellyt 17 vuoden aikana muun muassa Keravan nuorisovankilan opinto-ohjaajana, Suomenlinnan vankilan rikosseuraamusesimiehenä ja vankeinhoidon tarkastajana.
Hänen työtehtäviinsä kuuluu esimerkiksi vankien tekemiin kanteluihin vastaaminen. Hän laskee vastanneensa urallaan noin 120 kanteluun.
Nurmen mukaan yleensä valitusten taustalla on asiallisia syitä, ja niillä voidaan myös parantaa vankiloiden toimintaa. Lain soveltamisessa voi tulla vaikeuksia, kun päätöksiä pitää tehdä kiireessä. Toki myös muunlaisia valituksia on tullut eteen.
– Valitukset saattavat koskea vaikka vääränmerkkistä salaatinkastiketta tai sitä, että Wolt-tilauksia ei saada vankilaan. Eli se skaala on aika laaja.
Vankiloihin liitetään usein mielikuva omanlaisesta ja tarkasta hierarkiasta. Nurmen mukaan ilmiö on hyvin monitahoinen. Rikollisorganisaatiot pyrkivät usein luomaan oman nokkimisjärjestyksensä myös vankilan sisälle. Tästä hän mainitsee esimerkkinä United Brotherhoodin aseman.
– Hierarkia voi muodostua myös tehtyjen rikosten perusteella. Kaikki varmaan tietävät, että seksuaalirikolliset eivät ole siellä kaikkein parhaimmassa huudossa. Elinkautisvangit voivat hieman korkeammalla. Joissakin vankiloissa hierarkia on löyhempi eikä annettu asia välttämättä, Niemi kertoo.