Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on julistanut maan kymmeneen maakuntaan kolmen kuukauden poikkeustilan eilisen maanjäristyksen vuoksi. Erdogan kertoi televisioidussa lausunnossaan, että julistuksella pelastus- ja korjaustyöt saadaan toteutettua nopeasti.
Järistyksen ja sen jälkijäristysten uhriluku on noussut jatkuvasti pelastustöiden edetessä, ja nyt kuolleita tiedetään olevan Syyriassa ja Turkissa yhteensä yli 7 000. Viranomais- ja lääkintälähteiden mukaan Turkissa kuolonuhreja on tiedossa yli 5 400 ja Syyriassa yli 1 700.
Ergodan sanoi hallituksensa lähettävän tuhoalueelle 50 000 avustustyöntekijää sekä kohdistavan sinne sadan miljardin liiran (lähes viiden miljardin euron) edestä taloudellista apua.
Erdoganin hallintoon on kohdistunut kasvavaa painetta, kun sosiaalisessa mediassa hallintoa on arvosteltu hitaasta reagoinnista katastrofiin. Presidentin toiminta nyt saattaa vaikuttaa merkittävästi myös toukokuun vaaleihin.
Tuhansia pelastettu, mutta tuhansia myös löytämättä
Magnitudiltaan 7,8:n maanjäristyksen vanavedessä seurasi useita jälkijäristyksiä. Näiden joukossa oli päivällä iskenyt 7,5:n maanjäristys, joka haittasi pelastusoperaatioita.
Pelastustöitä on haitannut myös talven kylmyys. Järistyksen tuhoalueiden tilanne oli jo ennestään ikävä sodan, taisteluiden, pakolaiskriisien ja koleran leviämisen vuoksi.
Lue myös: Kritiikki Erdoganin hallinnon maanjäristystoimia kohtaan kasvaa – monissa raunioissa odotetaan yhä ensimmäisiä pelastajia
Maailman terveysjärjestön WHO:n asiantuntijat ovat arvioineet, että todellinen uhrimäärä voi olla jopa 20 000.
Sortuneiden rakennusten raunioista on pelastettu tuhansia ihmisiä. Useita tuhansia rakennuksia on sortunut useassa kaupungissa Turkissa ja Syyriassa.
Uhrien määrä voi kasvaa vielä moninkertaiseksi
Turkissa presidentti Erdogan julisti jo aiemmin seitsemän päivän suruajan. Turkin liput pysyvät niin ikään puolitangossa kaikissa maan lähetystöissä ja edustustoissa ulkomailla sunnuntai-iltaan saakka.
Lue myös: Syyrian ja Turkin tuhoalueella yli 100 jälkijäristystä – Turkissa romahtanut yli 5 000 rakennusta
YK:n alaisen WHO:n edustajan mukaan järistyksen uhriluku saattaa nousta vielä huomattavasti.
– Olemme jo pitkään tienneet saman asian, mitä tulee maanjäristyksiin: ensimmäisten raporttien jälkeen kuolonuhrien ja loukkaantuneiden määrä tulee nousemaan huomattavasti järistystä seuraavalla viikolla, sanoi WHO:n Euroopan hätäavusta vastaava Catherine Smallwood yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa.
Tuhot vaikuttavat miljooniin ihmisiin
WHO:n hätäapuasiantuntija Adelheid Marschang kertoi puhuessaan WHO:n johtokunnalle tiistaina, että maanjäristys saattaa vaikuttaa jopa 23 miljoonan ihmisen elämään. Joukossa on noin viisi miljoonaa erityisen haavoittuvassa asemassa olevaa ihmistä.
– Siviili-infrastruktuuri ja mahdollisesti terveydenhuollon infrastruktuuri ovat vahingoittuneet koko vaikutusalueella, lähinnä Turkissa ja Syyrian luoteisosassa, Marschang sanoi.
Lue myös: MTV Uutiset seuraa Turkin maanjäristystä
WHO:n arvio on, että suurin välittömän ja keskipitkän aikavälin avun tarve saattaa olla Syyriassa. Kummassakin maassa pelastustöitä tehdään hyisessä kylmyydessä, jälkijäristysten pelossa ja rakennusten yhä sortuessa.
WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus on kutsunut tilannetta kilpailuksi aikaa vastaan. Hän sanoi WHO:n lähettävän hätäapua ja henkilöstöä paikan päälle mahdollisimman pian. Marschangin mukaan avun vientiä Syyriaan hankaloittavat järistyksen aiheuttamat tuhot.
Myös Suomesta luvassa apua
Suomen ulkoministeriö tiedotti tiistaina lähettävänsä miljoonan euron arvosta humanitaarista apua Turkkiin ja Syyriaan. Apu menee perille Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansainvälisen liiton IFRC:n kautta, ja se sisältää esimerkiksi ruokaa, lääkinnällistä apua ja traumatukea.
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on luvannut Turkin vastinparilleen Erdoganille kaiken tarvittavan avun maanantain tuhoisasta maanjäristyksestä toipumiseen. Valkoisen talon mukaan yhdysvaltalaisia avustusjoukkueita ollaan parhaillaan lähettämässä pelastustöiden tueksi Turkin katastrofialueelle. Lausunnossa tapahtumia luonnehdittiin tragediaksi.
Lue myös: Seismologi: Osa Turkista on siirtynyt kolme metriä
EU on puolestaan koonnut lähes 30 etsintä-, pelastus- ja lääkintäryhmää paristakymmenestä maasta sekä esimerkiksi pelastuskoiria lähtemään Turkkiin ja Syyriaan. Myös Suomi lähettää asiantuntija-apua EU:n pelastuspalvelun kautta.
Apua tuhoalueille ovat luvanneet myös YK ja lukuisat maat, kuten Britannia, maanjäristyksistä itsekin kärsivä Japani, Kiina ja Venäjä. Venäjän puolustusministeriön mukaan Syyriassa olevat venäläissotilaat auttavat tuhojen raivaamisessa.
Myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on sanonut sodan riepotteleman maansa olevan valmis tarjoamaan tarvittavaa apua katastrofista selviämiseksi.
Myös Turkin kanssa monesta asiasta kiistellyt Kreikka on luvannut antaa apua naapurilleen.
Noin 20 epäiltyä Isis-taistelijaa pakeni vankilasta Syyriassa maanjäristyksen seurauksena
Syyriassa ainakin 20 ihmistä on paennut vankilasta, jonka vangeista valtaosa on äärijärjestö Isisin taistelijoita. Asiasta kertoo vankilan virkamieslähde uutistoimisto AFP:lle. Vangit ryhtyivät kapinaan laitoksessa sen jälkeen, kun aluetta tärisytti Turkin puolella alkanut voimakas maanjäristys, joka vaurioitti vankilaa.
Lähellä Turkin rajaa sijaitsevassa vankilassa on noin 2 000 vankia, joista noin 1 300 on epäiltyjä Isisin taistelijoita. Paenneiden noin 20 vangin uskotaan olevan Isisin jäseniä.
Syyrian sotaa seuraava brittiläinen Syrian Observatory for Human Rights -järjestö ei voinut vahvistaa vankilapakoa, mutta se vahvisti vankilakapinan.