Turkin ja Syyrian avunpyyntöihin tuhoisien maanjäristysten jälkeen vastattu – SPR:n avustustoiminnan johtaja: "Kuolonuhrien määrä tulee varmasti nousemaan"

5:13img
Turkin ja Syyrian järistysten uhriluku kasvaa – SPR kertoo, millaista apua alueella tarvitaan.
Julkaistu 16.02.2023 08:30
Toimittajan kuva

Joonas Mustonen

joonas.mustonen@mtv.fi

Tuhoisat maanjäristykset iskivät Turkkiin ja Syyriaan noin aamuneljältä paikallista aikaa. 

Iltakahdeksan aikaan tiedossa oli, että maanjäristyksissä on kuollut ainakin 2 600 ihmistä ja loukkaantunut yli 7 600.

Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avustustoiminnan johtajan Tiina Saarikosken mukaan vielä tässä vaiheessa on kuitenkin hyvin vaikeaa arvioida, kuinka suuriksi kuolonuhrien lukumäärä voi nousta.

– Luvut tarkentuvat tässä seuraavien tuntien, vuorokauden ja huomisen aikana. Mutta kuolonuhrien määrä tulee varmasti nousemaan.

AOP Turkki maanjäristys

Maanjäristykset romahduttivat kokonaisia kerrostaloja Turkin Adanassa. 

Tuhoisimmat järistykset tapahtuivat Etelä-Turkin ja Syyrian kaupunkialueilla aamuyöstä, vielä kun ihmiset olivat nukkumassa ja heräilemässä uuteen päivään.

– Se kertoo monesti siitä, että loukkaantuneiden ja kuolonuhrien määrä tulee olemaan sen mukainen.

Saarikoski painottaa, että täyttä kuvaa siitä, kuinka laajaa tuhoa järistykset ovat aiheuttaneet kaupunkien infrastruktuurille, ei ole. Avun vieminen perille riippuu pitkälti siitä, kuinka hyvin tiestö ja muu infrastruktuuri on selvinnyt järistyksiltä.

Tästä linkistä pääset artikkeliin, jossa seuraamme Turkin ja Syyrian tilannetta reaaliaikaisesti.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

4:54img

Etelä-Turkissa oleva Jussi koki elämänsä herätyksen, kun maanjäristys iski – "Koko majapaikkamme heilahteli"

Avunpyyntöön vastattu

Turkki on pyytänyt tänään kansainvälistä apua. Tähän mennessä muun muassa Yhdysvallat, EU, YK, Ukraina ja Venäjä ovat tarjonneet apuaan.

Avustustoiminnan kohteena ovat erityisesti he, jotka ovat menettäneet kotinsa. Pohjois-Syyriaan levinnyt lumisadealue on myös osaltaan vaikeuttanut pelastustoimia ja tehnyt selviytyneiden elinoloista tukalat.

– Hätämajoitus ja lämmin suoja, katto pään päälle, ruokaa ja juomaa sekä terveydenhuoltoa. Niitä siellä juuri nyt tarvitaan, Saarikoski luettelee.

Syyrian Punainen Puolikuu on Saarikosken tietojen mukaan auttamassa paikan päällä Syyriassa ja Turkissa.

AOP Turkki maanjäristys Sveitsi

Tiettävästi myös Sveitsi on lähettämässä pelastustoimen ammattilaisia sekä etsintäkoiria Turkkiin. Kuva on Zurichin lentokentältä 6. helmikuuta. Kuva: AOP

Saarikoski kertoo, että paikalle on saatu järjestettyä ensiapua, hätämajoituksia ja soppakeittiöitä.

Lue myös: Järistysalueella kokonaisia kaupunginosia raunioina – pelastustyöntekijät kaivavat epätoivoisesti eloonjääneitä raunioista paljain käsin

Kirkon Ulkomaanapu on myöntänyt katastrofirahastostaan 200 000 euroa Syyriaan. Raha myönnetään maanjäristyksestä kärsineiden lasten ja heidän perheidensä auttamiseksi. Niin ikään ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ilmoitti, että Suomi on valmiina auttamaan.

Ylen tietojen mukaan Suomi on lähettämässä seitsemän pelastustoimen ja ICT-alan ammattilaista Turkkiin tiistaiaamulla.

SPR:n kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Marko Korhonen kertoi aiemmin STT:lle, että SPR:ssä odotetaan pyyntöä siitä, mitä apua Turkissa ja Syyriassa tarvitana. 

– Suomi on valmis lähettämään hätäapuyksiköitä, materiaalista sekä rahallista tukea, kun avunpyynnöt sellaisista tulevat, SPR:n kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Tiina Saarikoski sanoo.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

0:41img

Katso videolta, miltä voimakas maanjäristys näytti ja kuulosti Turkin kaakkoisosissa.

Maanjäristyksille altista aluetta

Saarikoski kertoo, että tänään Turkissa tapahtuneet maanjäristykset eivät ole poikkeuksellisia.

– Turkin alue on hyvin altis maanjäristyksille, sillä se on juuri mannerlaattojen välissä. Turkissa on ollut suurempiakin järistyksiä, muttei pitkään aikaan. Viimeksi näin tuhoisa maanjäristys oli vuonna 1999.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi tänään, että aamulla tapahtunut maanjäristys oli maan suurin katastrofi sitten vuoden 1939.

Vuonna 1939 Erzincanissa tapahtuneessa maanjäristyksessä uskotaan kuolleen jopa 33 000 ihmistä.

Kansallisen maanjäristyskeskuksen johtaja Raed Ahmed puolestaan sanoi, että Syyriaa järisyttänyt maanjäristys oli voimakkain sitten vuoden 1995.

Lue myös: Dramaattinen hetki suorassa lähetyksessä: Toimittaja auttoi nuorta tyttöä Turkin järistysten keskellä

Tuoreimmat aiheesta

Turkki