Pariisin pohjoispuolella Saint-Denis'n perjantaimarkkinoilla voi ostaa melkein mitä tahansa mieli halajaa: vihanneksia, astioita, metrikaupalla kankaita, muutaman euron rintaliivejä tai trikookankaisia vauvan potkupukuja.
Viikonlopun presidentinvaaleista moni markkinoilla kävijä ei kuitenkaan välitä puhua. Kenkäkauppias Latifa Natri kuvailee paikallisten mielialan tiivistyvän pettymykseen: tuntuu, että vaaliuurnilla ei ole enää todellisia vaihtoehtoja.
– Tai no onhan vaihtoehtoja kaksi, sen me televisioväittelyssäkin näimme, mutta meille vaihtoehtoa ei oikeastaan ole, Natri sanoo.
Ranskan presidentinvaaleissa vastakkain ovat istuva presidentti Emmanuel Macron ja äärioikeistolainen Marine Le Pen. Monelle ranskalaiselle valinta tuntuu pakkopullalta: Macronin ylimielisyys ärsyttää, ja tämän vaalilupauksiin on petytty, mutta Le Penin oikeistopopulistinen politiikkakaan ei vedä puoleensa.
Lue myös: Ranskan tuleva presidentti selviää sunnuntaina – samalla valitaan myös EU:n uusi johtaja: "Suomellekin hirveän tärkeää"
Macron ja Le Pen ottivat toisistaan mittaa presidentinvaaleissa myös viisi vuotta sitten, ja tuolloin Macron otti voiton selvin lukemin.Vaaleja edeltäneet kyselytutkimukset ovat povanneet Macronille selvää voittoa tälläkin kertaa, mutta yksi jännitystä nostattavista kysymyksistä on, jättävätkö ehdokkaisiin pettyneet ranskalaiset kokonaan äänestämättä.
Vaihtoehtojen puutteesta huolimatta kenkäkauppias Natri kertoo menevänsä äänestämään sunnuntaina. Hän uskoo Macronin voittavan.
– Sehän on täysin selvää, hän voittaa, Natri sanoo.
Melenchonin äänestäjät hakivat muutosta
Jos saintdenisläiset olisivat saaneet päättää, vaalien toinen kierros olisi näyttänyt aivan toiselta. Kaupungissa yli 61 prosenttia äänestäjistä kannatti ensimmäisellä kierroksella laitavasemmiston ehdokasta Jean-Luc Melenchonia, reilut 16 prosenttia Macronia ja 8 prosenttia Le Peniä.
Melenchonin Alistumaton Ranska -puolueen Saint-Denis'n-osaston johtaja Bally Bagayoko arvioi tuloksen kertovan siitä, että paikalliset halusivat todellista muutosta.
– Muutosta asuntopolitiikkaan, koulutukseen, työllisyystilanteeseen, Bagayoko luettelee.
Valtakunnallisella tasolla Melenchon jäi ensimmäisen kierroksen kolmanneksi ja sai lähes 22 prosenttia äänistä. Toiselle kierrokselle yltäneet Macron ja Le Pen saivat 27,8 prosenttia ja 23,2 prosenttia äänistä.
Bagayoko on pettynyt, että ranskalaiset vasemmistopuolueet eivät löytäneet yhteistä linjaa presidentinvaaleissa. Hän kuvailee presidentinvaalien toista kierrosta umpikujaksi, mutta näkee uuden mahdollisuuden koittavan pian.
Ranskan laitavasemmisto on suunnannut katseensa jo kesäkuun parlamenttivaaleihin eli kansalliskokouksen valintaan.
Kesäkuun vaaleihin viitataan toisinaan myös "kolmantena kierroksena", koska parlamentin alahuoneen kokoonpanolla on väliä sen suhteen, miten sujuvasti presidentti saa vietyä poliittisia hankkeitaan eteenpäin.
Melenchon on jo ilmoittanut tavoittelevansa pääministerin paikkaa ja näin vaikuttamismahdollisuutta Ranskan suuntaan.
Ranskan poliittinen järjestelmä on varsin presidenttikeskeinen, joten pääministerillä ei ole vastaavaa asemaa kuin Suomessa, vaan presidentti viitoittaa politiikan suuret linjat.