"Vaikea sanoa tässä vaiheessa, milloin vappu loppuu" – Näin Otaniemen opiskelijat suhtautuvat nyt juhlajuomiseen

11:16imgNäin Otaniemen opiskelijat kertovat alkoholin käytön muuttuneen.
Julkaistu 29.04.2023 07:44
Toimittajan kuva

Helmi Sundström

helmi.sundstrom@mtv.fi

Siihen, milloin vappu alkaa tai loppuu, ei saa selvää vastausta Otaniemessä Aalto-yliopiston kampuksella. Opiskelijoiden mukaan vapun viettäminen ei kuitenkaan enää nykypäivänä välttämättä tarkoita viikkojen ryyppyputkea.

Espoon Otaniemen kaupunginosassa sijaitsevalla Aalto-yliopiston kampuksella opiskelijoiden vapunvietto on ollut hyvässä vauhdissa jo tovin.

– Vappu alkaa Otaniemessä henkilökohtaisesti jokaisella eri aikaan, se on mielentila, sanoo Juuso Määttä, Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan teekkarijaoston puheenjohtaja.

– Tunnetustihan "vabu ei lopu"! Saattaa olla, että vappu jatkuu pitkällekin, sitä on vaikea vielä tässä kohtaa sanoa.

"Otaniemen fuksimajurina" tänä vuonna toimiva Henri Brax kertoo, että hän on roolissaan se, joka päättää, tuleeko vappu Otaniemeen vai ei. Tänäkin vuonna päätös oli myönteinen.

– Päätöksen tein helmikuun lopussa ja ihan olen tyytyväinen siihen tähän mennessä, Brax sanoo.

Lue myös: Säässä ihana käänne vappupäiväksi – "Joku saattaa pärjätä t-paidassa ja sortseissa"

Ei juomispakkoa

Vapun aikana järjestettäviin tapahtumiin osallistuu opiskelijoiden mukaan muutama tuhat ihmistä, ja niiden järjestelemiseen satoja. Aktiivisimmilta toimijoilta vappu vaatii paljon henkisesti sekä fyysisesti.

– Tapahtumien valmistelu lähtee siitä, että se on kivaa, eikä siksi, että sitä on pakko tehdä, sanoo Iiris Vuorialho.

– Toukokuussa ehtii nukkua sitten!

Vaikka alkoholi kuuluukin edelleen monelle olennaisesti vapun juhlintaan, on juomiskulttuuri opiskelijoiden mukaan muuttunut.

–  Minusta tuntuu, että viimeisten vuosikymmenten aikana on tapahtunut ihan valtava muutos. Nykyään on tosi tärkeää varsinkin järjestettävissä tapahtumissa, että itse tapahtumaan ei sisälly alkoholin juomiseen pakottamista, Määttä sanoo.

Muut opiskelijat ovat samaa mieltä. "Fuksimajuri" Brax kertoo itse olevansa täysin raitis.

– Nykyään tämä kulttuuri alkoholin ympärillä on hyvin terve. Alkoholia saa juoda, jos haluaa, mutta missään tapahtumassa se ei ole vaatimus. Osa tapahtumista järjestetään myös täysin alkoholittomasti, Brax kertoo.

Täysin raittiita vappuja ei Otaniemessäkään silti nähdä.

– Silloin saa olla kännissä, kun haluaa. Moni on, ja sitä ei mitenkään tuomita, osa taas ei juo ollenkaan ja osa tekee niin, että on joka toisen tapahtuman selvinpäin tai juo vain muutaman, kuvailee Tuukka Retva.

Koko kylä elää

Otaniemen vapunviettoon liittyvät pitkät perinteet näkyvät kampuksella. Junaksi koristeltu traktori kulkee pitkin katuja vetäen perässään vaunuja täynnä opiskelijoita, vappulaskuri koristaa Alvarinaukion nurmea.

– Otaniemi on todella ainutlaatuinen paikka, olemme täällä omalla kampuksellamme, joka ollaan aikoinaan itse rakennutettu. Olemme täällä vähän omissa oloissamme, mutta se luo todella tiiviin yhteisön, jossa päästään tekemään yhdessä. Vapun aikaan huhtikuussa se kaikki tiivistyy äärimmilleen, Määttä kertoo.

– Koko kaupunginosa ja kylä elää, ja se on parasta vapussa!

Lue lisää: Älä missään nimessä sammuta rasvapaloa näin – muista turvallisuusriski, kun paistat vappumunkkeja

Kaupan parhaat perunasalaatit ja nakit? Halpa vs. kallis -makutestissä vappuherkut

Lääkärin parhaat vinkit krapulan hoitoon

Katso videolta teekkareiden parhaat vinkit vapusta selviämiseen!

Tuoreimmat aiheesta

Vappu