Pitkäaikaistyöttömiä on nyt liki 130 000 henkilöä, joista jo lähes puolet on ollut työttömänä yli 2 vuotta. Yli vuoden työttömänä olleita henkilöitä on kaikista työttömistä työnhakijoista jo noin nelisenkymmentä prosenttia.
Onko pitkäaikaistyöttömien osuus ollut koskaan näin suuri, työ- ja elinkeinoministeriön neuvotteleva virkamies Johanna Alatalo?
– Sanoisin, että se alkaa olemaan nyt jopa korkeampi kuin mitä 90-luvulla oli, Alatalo vastaa.
Erikseen Alatalo nostaa heidät, jotka ovat olleet yhtäjaksoisesti työttömänä jo yli 2 vuotta. Heitä on jo noin 58 000.
– Siinä ei näy minkäänlaista kasvun hidastumista.
Työ ja tekijä eivät kohtaa
Muun muassa he kuuluvat ministeriön terminologialla lohkoon nimeltä vaikeasti työllistyvät. Joukkoon lasketaan lisäksi yli vuoden työttömänä olleet ja toimenpiteistä työttömäksi jääneet henkilöt.
Ministeriön mukaan yhteensä vaikeasti työllistyvien ryhmä on paisunut jo 60 prosenttiin kaikista työttömistä työnhakijoista.
Mikä tekee heistä vaikeasti työllistyviä?
– Osalla on puutteellinen koulutustausta tai se koulutus ja ammattitaito on vanhentunut. Sitten meillä on näitä kohtaanto-ongelmia.
Kohtaannolla Alatalo tarkoittaa sitä, että aloille, joille työntekijöitä tarvitaan ei ole sopivia työttömiä työnhakijoita. Työ ja tekijät eivät kohtaa.
– Jos rakennetyöttömyyttä ei pystytä alentamaan, tullaan tilanteeseen, jossa samaan aikaan on vaikea saada työvoimaa ja työttömyys on kuitenkin korkea. Tämä ongelma voi pahentua.
Voimakasta asuntorakentamista ja uudelleenkoulutusta
Alatalon mukaan voimakasta asuntorakentamista pääkaupunkiseudulla pitää jatkaa myös tulevina vuosina, jotta asuminen halventuisi. Se myös parantaisi työvoiman liikkuvuutta.
– Työvoiman alueellinen ja ammatillinen liikkuvuus on olennaista. Erityisesti rakennemuutostilanteissa tarvitaan keinoja edistää näitä. Jos näissä epäonnistutaan, kasvaa riski, että rakennemuutokset johtavat myös rakenteelliseen työttömyyteen.
Ministeriöstä työttömiä kannustetaan osaamisen päivittämiseen – esimerkiksi lisäkouluttautumaan aloille, joissa ennakoidaan parempia työnäkymiä.