Vain Suomessa – lakupiippua ei saa myydä itsepalvelukassoilla, lakutehtailija pitää päätöstä hölmönä: "Valvovat viranomaiset tekevät mitä huvittaa”

1:10img
Näin valmistetaan lakupiippuja.
Julkaistu 07.01.2019 17:16(Päivitetty 07.01.2019 22:07)

MTV UUTISET–Sanna Voltti

Lakupiippua on valmistettu Suomessa jo 1920-luvulta lähtien. Kouvolan lakritsi on valmistanut tuotetta vuodesta 1945 lähtien ja on nykyään tuotteen ainoa valmistaja. Kouvolan lakritsin lakutehtailija Timo Nisula ei ymmärrä lakupiipun myynnin rajoittamista.

– Ei tässä ole oikeasti mitään perustetta mihinkään. Ymmärtäisin, jos lakupiipun myynti kiellettäisiin kokonaan, mutta tällähän vain kiusataan kauppaketjuja ja kuluttajia.

Tapauksesta uutisoi ensimmäisenä Maaseudun tulevaisuus.

Tupakkalakiin tuli muutos kaksi vuotta sitten, jonka myötä lakupiippu määriteltiin tupakkaa muistuttavaksi tuotteeksi. Kaupat eivät saa enää myöntää bonusta lakupiipusta, eikä niitä saa myydä itsepalvelukassoilla. Piippuja saa kuitenkin myydä alle 18-vuotiaille.

Nisula kyseenalaisti päätöksen jo silloin, kun se tuli voimaan.

– Tässä on pikkusen isommasta asiasta kyse kuin vaan lakupiipusta. Valvovat viranomaiset tekevät mitä huvittaa ja me joudutaan taittumaan. Ihan hölmöä.

Periaatekysymys

Lakupiippu on suurimmaksi osaksi vientituote, koska 90 prosenttia piipuista myydään ulkomailla. Eniten myydään Tanskassa. Suomi on kuitenkin ainoa maa, jossa lakupiippu määritellään tupakkaa muistuttavaksi tuotteeksi.

– Meille on ihan sama, myydäänkö sitä täällä vai ei, koska suurin osa tuotteesta myydään ulkomailla. Periaatekysymyshän tämä on, Nisula toteaa.

Lain tullessa voimaan kaupat joutuivat perustamaan lakritsipiipulle oman tuoteryhmänsä.

Laivoilla lakupiipun myynti romahti täysin, koska ne jouduttiin siirtämään makeishyllyiltä tupakkahyllyille.

– Järjetöntä, että tuotteen nimi pitää muuttaa, jotta joku kukkahattutäti tai -setä saa tupakkalain puitteissa lopettaa perinteisen tuotteen. Varmasti ovat hyvällä asialla omasta mielestään, mutta tavallisen ihmisen on vaikea ymmärtää tällaista. Viranomainen ja kansalainen eivät kohtaa.

Piippu tekee kuoleman

Timo Nisula lähetti aikoinaan ”Kekkostyyppisen myllykirjeen” silloiselle sosiaali- ja terveysministeri Juha Rehulalle. Kirjeessä hän ihmetteli, kuinka aikuiset ihmiset istuvat päiväkausia palavereissa, jotta he saavat laitettua lakupiipun tupakkalakiin.

Kirjeen lähettämisen lisäksi Nisulan mukaan asialle ei ole tehtävissä juuri mitään.

– Se että tehdään lakupaloja, pistetään ne tuommoiseen muotoon ja sanotaan että se on piippu, niin kuoleman korjaa. Lakritsaa se on edelleen. Nimettäisiin se merihevoseksi tai saksofoniksi ja ping, kaikki olisi hyvin, Nisula miettii.

Muokattu kello 7.40, lisätty Maaseudun tulevaisuus asiasta ensimmäisenä uutisoineeksi juttuun.

Tuoreimmat aiheesta

Kaupan ala