Liikunnan on ajateltu vaikuttavan siihen, milloin naisen vaihdevuodet eli menopaussi alkaa, mutta tuoreiden tutkimustulosten perusteella niin ei todennäköisesti ole. Liikunta ei ainakaan näyttäisi estävän aikaisin alkavia vaihdevuosia.
Yllä olevalla videolla keskustellaan vaihdevuosien hoitokeinoista!
Nyt julkaistut tulokset perustuvat yli 100 000 naisen kaksikymmenvuotiseen seurantaan, jonka aikana liikuntaharrastuksista kyseltiin neljän vuoden välein.
Seurantavuosien aikana 2 800 naisen menopaussi alkoi varhain eli ennen 45. ikävuotta. Yleensä menopaussi alkaa keskimäärin 51 vuoden iässä.
Ei mitään viitteitä liikunnan hyödyistä
Tutkijat eivät löytäneet minkäänlaisia viittauksia siitä, että naisten liikuntaharrastukset ja fyysinen aktiivisuus olisivat vaikuttaneet menopaussin ajankohtaan.
Varhainen menopaussi oli aivan yhtä todennäköinen tai epätodennäköinen neljä tuntia viikossa lenkkeilevillä kuin kevyitä puutarhatöitä tekevillä. Myöskään liikunnan intensiivisyys tai ajankohta eivät vaikuttaneet.
Aiemmissa tutkimuksissa on päädytty nyt tehtyjä havaintoja tukeviin sekä niiden vastaisiin tuloksiin. Tutkijat pitävät havaintojaan kuitenkin luotettavina tutkimusaineiston suuruuden ja seurannan pituuden takia.
Liikunnasta on joka tapauksessa paljon terveyshyötyjä, vaikka se ei menopaussiin vaikuttaisikaan.
Ruokavaliolla voi vaikuttaa
Vaihdevuosilla tarkoitetaan ajanjaksoa, jolloin naisen kuukautiset lakkaavat ja munasarjojen toiminta heikkenee ja loppuu. Suurelle osalle naisista tämä aiheuttaa oireita, kuten kuumia aaltoja ja yöllistä hikoilua.
Vaihdevuosien alkamisajankohdasta ollaan kiinnostuneita, koska se voi vaikuttaa muun muassa naisen sydän- ja verisuonitautiriskiin sekä rintasyöpäriskiin.
Liikunnan sijaan menopaussin ajankohtaan voi todennäköisesti vaikuttaa ruokavaliolla, ja tästä saatiin viitteitä myös nyt julkaistussa tutkimuksessa.
Varhain alkava menopaussi on tutkimusten mukaan harvinaisempi naisilla, joiden ruokavaliossa on paljon esimerkiksi tofua, soijaa, pähkinöitä tai muita proteiinipitoisia kasviperäisiä ruoka-aineita. Myös kalaan ja täysjyvätuotteisiin saattaa liittyä vastaava vaikutus.
Tutkimus julkaistiin tieteellisessä Human Reproduction -lehdessä.
Copyright Duodecim 2018. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.