Ateneumissa aukeaa huomenna Inspiraatio - nykytaide & klassikot -näyttely, jossa tarkastellaan taidehistorian klassikkoteoksia ja tarinoita nykypäivän näkökulmasta. Näyttely siirtyi Helsinkiin Tukholman Nationalmuseumista, jossa se keskeytyi koronapandemian takia ennenaikaisesti.
Kuvataiteilija Jarmo Mäkilän teos Kobra on nähtävissä Ateneumin seinällä. Teoksessa näkyvä selkä kuuluu suomalaismuusikolle.
– Lähdin purkamaan asiaa Kullervo-myytistä. Hain tämän hetken Kullervon ja löysin Ville Valon. Lähdimme tekemään hänestä yhdessä Kullervo-myyttiä, Mäkilä kertoo.
– Minulle tuli heti selästä mieleen kobra, joka luikertelee ja on tiettyä vaarallisuutta, mutta myös mystisyyttä.
– Tällä hetkellä näitä hänestä tehtyjä teoksia on kolme ja varmaan tulee vielä pari muutakin, mutta tämä on niistä ensimmäinen.
Miltä tämä näyttely tuntuu pitkän eristäytymisajan jälkeen?
– Minusta oli aika kiva täällä lehdistötilaisuudessa kuunnella johtajien ja intendenttien taidejorinaa. Vaikka olen aina pitkästynyt näistä, niin nyt tuntui aika kodikkaalta, Mäkilä hymyilee.
Museoihin palaillaan pikkuhiljaa
Ateneum avautui kesäkuun alussa. Kävijöitä on ollut normaaliin verrattuna vielä harvakseltaan.
– Meillä on käynyt yli sata henkeä per päivä. Se on pikkuhiljaa kasvamassa. Viime viikonloppuna oli jo parisataa henkeä per päivä, kertoo museonjohtaja Marja Sakari.
– Kun tämä Inspiraatio – nykytaide & klassikot -näyttely avautuu huomenna, toivomme, että saisimme suuret määrät yleisöä tänne, koska täällä on myöskin turvallista.
Kuinka erilainen taidemuseokäynti on entiseen verrattuna?
– Ei taidemuseossa saa yleensäkään koskea juuri mihinkään eli tavallaan voi aika rauhassa katsoa ja kulkea, Sakari naurahtaa.
– Meillä on joskus ollut interaktiivisia teoksia, että voi esimerkiksi kuulokkeiden kautta kuunnella tai käsin tehdä jotain. Ne on poistettu.
– Haluan korostaa, että museot ovat turvallisia paikkoja. Meilläkin näitä tiloja on paljon. Harvemmin on salissa tungosta, ja me olemme ohjeistaneet näyttelyvalvojia, että he pystyvät rajoittamaan ihmismäärää, Marja Sakari sanoo.
Vanha raakamateriaalina uudelle
Näyttelyssä on teoksia kansainvälisesti tunnetuilta suomalaisilta ja ulkomaisilta nykytaiteilijoilta.
Mukana on valokuvataiteilija Ola Kolehmaisen uusi teossarja MVSEVM, jonka Kolehmainen kuvasi näyttelyä varten Euroopan keskeisissä museoissa.
Taiteilija kertoo "Juopunut vanha nainen" -teoksen tiivistävän näyttelyn ytimen.
– Tästä teoksesta koko projekti lähti liikkeelle, Kolehmainen sanoo.
– Tämä veistos on noin vuodelta 200 ja se on roomalainen kopio. Alkuperäinen tulee Antiikin ajalta noin 200 eKr. Sitten olen sen kanssa työskentelmässä 2018.
– Se aikaväli – historia, nykyhetki, tulevaisuus on yhdessä samassa pisteessä siinä, missä seison tuon veistoksen edessä, Kolehmainen kuvailee.
Suomalaisturisteja odotetaan Ateneumiin
– Toivottavasti ihmiset lähtevät kiertämään Suomea ja tulevat pääkaupunkiin ja käyttävät tilaisuuden hyväkseen, kun on väljempää. Me toivomme, että suomalaiset turistit löytävät tiensä Ateneumiin, museonjohtaja Marja Sakari sanoo.
Lipputuloilla on taidemuseolle merkitystä. Ne muodostavat kolmasosan kaikista tuloista. Ateneum oli koronapandemian takia kiinni 2,5 kuukautta.
– Tottakai se on aikamoinen lovi kokonaisbudjettiimme, mutta täytyy sanoa, että alkuvuonna meillä oli Helene Schjerfbeck ja Ruoveden taiteilijat. Saimme aika ihanasti puskuria aikaiseksi, Marja Sakari kertoo taloustilanteesta.
Sakari uskoo uudella näyttelyllä ja taiteella ylipäätään olevan kysyntää.
– Ihmiset ovat vähän puutostaudissa. Ainakin itsellä tuntuu siltä, että todella ihanaa päästä taidenäyttelyihin.
Jarmo Mäkilä puolestaan uskoo, että kaikki ei ole kuten ennen.
– Minusta tuntuu, että ihmiset katsovat toisella tavalla teoksia. Ei vain tätä näyttelyä vaan muitakin näyttelyjä.
– Me olemme yhdessä kokeneet kansakuntana valtavan tragedian. Sen jälkeen maailma ei näytä enää samanlaiselta, Mäkilä sanoo.