Pärskintää, kurkkukipua, kuumeilua. Koulujen alettua myös työpaikkojen sairauspoissaolot ovat alkaneet lisääntyä.
Mitään merkittävää eroa edellisiin vuosiin verrattuna ei sairastumisten määrässä ole, kerrotaan Terveyden ja Hyvinvoinnin laitokselta (THL).
Keskustelua on kuitenkin herättänyt se, että Ylen eilen julkaiseman artikkelin mukaan työpaikoilta ei tarvitsisi flunssan takia olla pois; ainakaan, jos tartuntavaaraa ajatellaan. Flunssaista työkaveria ei myöskään olisi tarpeen karttaa, jutussa sanotaan.
Keskon työterveyshuollon ylilääkäri Pirjo Anttila on jossain määrin samaa mieltä Ylen haastatteleman ylilääkärin kanssa. Flunssa kun tarttuu kaikista herkimmin jo ennen oireiden alkamista.
– Eli sanoisin, että sairastunut on ehtinyt tartuttaa taudin jo ennen omaa flunssan alkamistaankaan. Oleellisinta on mielestäni miettiä tartuntavaaran sijaan omaa vointia; jaksaako olla töissä, Anttila sanoo MTV Uutisille.
Syksyn yleisin tauti on perinteisesti jonkin viruksen aiheuttama hengitystieinfektio. Anttilan mukaan viime viikolla keskolaisista työterveyslääkärin vastaanotolla käyneistä 38 prosenttia tuli juuri hengitystieinfektion takia. Vastaavasti elokuun alussa, lomakauden vielä ollessa käynnissä, hengitystieinfektioita oli vain 24 prosentilla potilaista.
Suomessa on kansainvälisesti vertailtuna runsaasti sairauspoissaoloja. Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n vuonna 2014 julkaiseman raportin mukaan Suomessa on enemmän sairauspoissaoloja kuin muissa EU-maissa.
OECD-maiden vertailussa eniten sairauspoissaoloja oli vuonna 2014 Norjassa ja toiseksi eniten Suomessa.
Sormet pois nenästä!
Entä sitten väittämä siitä, ettei flunssaista työkaveria tarvitse karttaa?
– On sanottu, että ongelmaa (tautien laaja tarttuminen) ei olisi, jos ihmiset pitäisivät sormensa pois nenästä, Anttila sanoo.
Varsinkin hengitystieinfektiot tarttuvat juuri nenän kautta. Lääkäri painottaa käsienpesun tärkeyttä; töihin tullessa, ruokailemaan mennessä, töistä lähdettäessä ja kotiin tullessa. Ja nenän niistämisen jälkeen.
– Niiston jälkeen nenäliina roskikseen ja käsipesulle. Toki, jos nenä vuotaa koko ajan, on ehkä parempi jäädä kotiin vaikka etätöihin niiskuttamaan, Anttila sanoo.
Anttila on ollut työterveyslääkärinä jo yli 20 vuoden ajan. Syksyiset tautikierteet ovat tulleet tutuksi; aluksi flunssaa, joissain väleissä vatsatautia ja loppuvuodesta alkaen influenssaa.
MTV:n lukijoiden mukaan myös enterorokkoa on tavattu varsinkin päiväkodeissa. THL:n mukaan enterovirusta ei kuitenkaan ole mitenkään edellisvuosista poikkeavasti.
Lääkäri Anttila muistuttaa, että työnkuva vaikuttaa paljon siihen, minkälaisessa flunssassa voi työskennellä. Jos on töissä esimerkiksi sairaalassa tai fyysisesti vaativassa työssä, on lepo tärkeää.
Lääkäreille halutaan suositukset sairauslomien pituuksiin
Työterveyslaitoksen työryhmä esittää, että lääkäreille annettaisiin suositukset sairauslomien pituuksista. Nykyisellään samoihin sairauksiin määrätään varsin eri pituisia sairauslomia ja alueelliset erot voivat olla suuriakin.
Esimerkiksi Helsingin kaupungissa on otettu suositus käyttöön jo alaselkä-, kyynerpää- ja olkapääkipuihin.
Työryhmässä oli mukana muun muassa Kelan, lääkärijärjestö Duodecimin ja työmarkkinajärjestöjen edustajia.
1:14