Vaivaako kivulias kynsipiikki? Älä missään nimessä revi – hoida sen sijaan näin

shutterstock_98036138
Kynsipiikki on pieni mutta kivulias. Shutterstock
Julkaistu 19.04.2018 06:33

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Kivulias kynsipiikki vaatii hellää hoitoa, johon riittävät lämmin vesi ja desinfioidut kynsisakset. Kynsipiikin repiminen voi aiheuttaa levinneen tulehduksen.

Hyvin hoidettuja kynsiä on kiva kaunistella. Katso yllä olevalta videolta kynsitaiteilijan vinkit kynsien koristeluun.

Kynsipiikki, kynnen reunan lohkeama, on kivulias vaiva. Se iskee erityisesti ihon ollessa kuiva.

Kynsipiikki voi tulehtua, jos se altistuu haitallisille bakteereille. Ikävän tulehduksen välttääkseen kynsipiikkejä ei tulisi repiä. Varsinkin tavallisimmat repimisen välineet – hampaat ja kädet – ovat täynnä bakteereja, jotka siirtyvät herkästi rikki revityn ihon alle.

LUE MYÖS: 6 asiaa, joita et tiennyt kynsistäsi

Tulehdus voi levitä kynnen alueelta myös muualle sormiin, minkä vuoksi tulehtunut kynsipiikki tulisikin hoitaa kuntoon mahdollisimman nopeasti.

Hoida kynsipiikit pitkän kaavan mukaan

shutterstock_411887752

Liotus lämpimässä vedessä on ensiaskel kynsipiikkien hoitoon. Kuvituskuva.

Nopean repimisen sijaan töröttävien kynsipiikkien hoitoon tulee käyttää enemmän aikaa.

Ensin käsiä tulisi liottaa lämpimässä vedessä parikymmentä minuuttia. Se pehmentää ihoa ja tekee seuraavana vuorossa olevasta leikkausoperaatiosta helpomman. Leikkaukseen sopivat kynsisakset tai -leikkurit, jotka on desinfioitu alkoholilla. Niillä kynsipiikki leikataan samalle tasolle muun ihon kanssa.

Leikkausoperaation jälkeen käsiin on hyvä levittää herkälle iholle tarkoitettua kosteusvoidetta, joka suojaa kuivumiselta. Plussaa on, jos voide sisältää E-vitamiinia.

Tulehtunut kynsipiikki kaipaa hoitoa

Jos vahinko on jo tapahtunut ja kynsipiikki on tulehtunut, voi sitä yrittää hoitaa kotikonstein jääpalalla. Mikäli kynsipiikki ei parannu viikossa, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

Kivun ollessa kova ja punoituksen sekä kivun levitessä kynsinauhan ulkopuolelle kyse saattaa olla infektiosta. Siitä kielii myös kosketusherkkyys kynsinauhan ympärillä, mätiminen ja kuumotus.

Infektioon jääpala ei auta, vaan lääkeapu on tarpeellista. Siksi kynsipiikin aiheuttamaa infektiota epäilevän on syytä puhua lääkärin kanssa. Hän voi määrätä vaivaan antibiootit.

Lähde: Women's Health, Healthline

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Kynsienhoito