Jalkasieni voi johtaa sairaalahoitoon – osaatko ehkäistä ja hoitaa?

jalat
Jalkasieni on yleisempi miehillä kuin naisilla.Lehtikuva
Julkaistu 15.11.2015 06:02
Toimittajan kuva

Piia Turunen

piia.turunen@mtv.fi

Jalkasieni mielletään lähinnä kosmeettiseksi vaivaksi, mutta se voi pahimmillaan johtaa antibioottitiputukseen sairaalaan. Kannattaakin kuivata varpaanvälit suihkun jälkeen, lopettaa paljain jaloin tepastelu yleisissä tiloissa, välttää umpinaisia työkenkiä ja ostaa jalkineet muualta kuin kirpparilta.

– Jalkasilsa tai jalkasieni on silsasienten aiheuttama, yleensä pinnallinen ihoinfektio. Se alkaa melko tyypillisesti viimeisimmästä varvasvälistä pikkuvarpaan vierestä tai alapinnalta. Hoitamattomana se voi levitä laajemmallekin jalkapohjaan tai varpaankynsiin, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Erika Wikström kertoo.

Jalkasilsan näkyviä oireita ovat punoitus, hilseily tai haavauma. Varvasväli saattaa kutista tai bakteeritulehduksen päästessä haavaumaan tuntua kipeältä. Kynnestä sieni tekee hapertuvan, paksuuntuvan ja kellertävän.

Sieni viihtyy lämpimissä ja kosteissa paikoissa.

– Viimeinen varvasväli on tyypillisesti ahdas ja jää siksi kosteaksi. Tartunnan saa herkemmin esimerkiksi jumppasalin pukuhuoneesta tai uimahallin allasalueelta, ja niissä onkin suositeltavaa käyttää omia jalkineita.

varvasvälisilsaSieni pesiytyy mielellään viimeiseen varvasväliin.Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Sieni tarttuu helpommin myös, jos iho on rikki tai elimistön puolustuskyky jostakin syystä alentunut.

– Esimerkiksi diabetesta sairastavalla riski ihotulehduksiin on kohonnut, minkä vuoksi jalkaterien ihon kunnosta on syytä huolehtia tavallista paremmin.

– Jalkasilsaa tulee aika herkästi myös urheilijoille, mikä johtunee hikoilusta sekä mekaanisesta ärsytyksestä jalkaterien alueella.

Lapsilla jalkasilsa on melko harvinainen. Parikymppisillä ja sitä vanhemmilla se alkaa yleistyä, ja miehillä se on jonkin verran yleisempi kuin naisilla.

– Sukupuoli sinänsä ei altista silsalle, mutta miehillä jalkaterät hikoilevat voimakkaammin, ja naiset ehkä kiinnittävät jalkahygieniaan enemmän huomiota, Wikström arvioi.

Kynteen levinnyt sieni hankalampi hoitaa

Jalkasilsan kaikkein yleisimmän muodon eli varvasvälisilsan toteamiseksi ei tarvita mitään testejä, vaan sen näkee silmämääräisesti. Hoidoksi riittävät useimmiten paikallisvoiteet, joita saa apteekista itsehoitovalmisteina.

kynsisieniSieni haperruttaa kynttä.Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

– Ne ovat ihan samoja ja yhtä tehokkaita tuotteita kuin voiteet, joita lääkäri määräisi.

Hankalan paikan vuoksi varvasvälisilsa voi kuitenkin jäädä huomaamatta ja levitä pikkuhiljaa muihinkin varvasväleihin ja kynsiin. Kynsisienen toteamiseksi on silmämääräisen arvioinnin lisäksi suositeltavaa ottaa näyte.

– Käytännössä kynnestä vuollaan näyte, jota viljellään ja katsotaan, mitä sienilajia siinä mahdollisesti kasvaa. Samalla siis varmistetaan, että kyseessä ylipäätään on sieni-infektio. Joskus samankaltaista muutosta voi näkyä esimerkiksi jonkin kynteen kohdistuneen vamman takia.

Kynsisienestä on varvasvälisientä hankalampi päästä eroon.

– Paikallishoitotuotteet eivät yleensä tehoa kynsisilsaan, vaan yleensä tarvitaan suun kautta otettava lääkitys. Sitä saa lääkärin määräyksestä, kun diagnoosi on näytteen antamisen jälkeen varmistunut, Wikström sanoo.

Jalkasieni kannattaa hoitaa siksikin, että se on kaikkein yleisin infektioportti ärhäkälle ihonalaiskudoksen bakteeritulehdukselle nimeltä ruusu (erysipelas).

uimasandaalitOmat uimasandaalit ovat hygieeniset yleisissä tiloissa.Lehtikuva

– Strepto- tai stafylokokkibakteeri pääsee sisään rikkoutuneesta varvasvälistä. Tällaisesta infektiosta seuraavat oireet voivat olla hankalia. Ruusua hoidetaan suonensisäisillä antibiooteilla, mikä tarkoittaa yleensä sairaalahoitoa.

Kuivaa varpaanvälit suihkun jälkeen

Varvasvälisilsan oireiden pitäisi helpottaa muutamassa päivässä, mutta paikallisvoiteiden käyttöä kannattaa jatkaa seitsemästä kymmeneen vuorokautta. Lisäksi pitää petrata hygieniassa.

– Sukat pitää tietysti vaihtaa päivittäin, mutta sen lisäksi varvasvälien kuivaaminen on todella tärkeää. Eli suihkun jälkeen varvasvälit taputellaan kuiviksi erillisellä pienellä pyyhkeellä tai talouspaperin palalla. Potilasvastaanotolla olen huomannut, että oikeastaan kukaan ei tee tätä ennen kuin ongelmia on jo tullut.

Myös jalkineisiin on syytä kiinnittää huomiota.

– Jos käyttää töissä kenkiä, niiden olisi hyvä olla ilmastoidut eli vaikka sandaalityyppiset. Silloin ilma pääsee kiertämään. Vanhat urheilujalkineet kannattaa niin ikään vaihtaa uusiin, sillä sienirihmat ja -itiöt voivat jäädä elämään kenkiin. Apteekista saa myös suihkeita tai puutereita, joilla itiökasvua voi yrittää saada pois kengistä. Paljain silminhän itiökasvua ei näe.

– Itse en myöskään välttämättä ostaisi kirpparilta kenkiä, en ainakaan urheilutossuja.

jalkaVarvasvälien kuivaaminen on hyvä ottaa tavaksi.Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Tulee usein takaisin

Valitettavasti jalkasieni on siitä inhottava vaiva, että se uusiutuu helposti.

– Sientä jää yleensä iholle hoidosta huolimatta jonkin verran, ja otollisessa kasvuympäristössä eli kosteissa varvasväleissä oireita voi sitten ilmaantua, Wikström sanoo.

– Osa niistä potilaista, joilla jalkasilsa helposti uusii, käyttää varvasväleissä esimerkiksi lampaanvillaa tai muuta kuitukangasta, joka imee kosteutta. Sienilääkepuutereita voi käyttää pitkäaikaisestikin ehkäisemään uutta infektiota. Ylipäätään on tärkeää pitää jalkapohjien iho ja varvasvälit hyvässä kunnossa.

Jos perheenjäsenellä on jalkasilsa, pitääkö omankin kodin suihkutiloissa käyttää tossuja tartunnan välttämiseksi?

– Ei kotioloissa tarvitse alkaa niin hygieeniseksi. Suihkutilojen normaalit viikkosiivoukset pitää tietysti muistaa, mutta muuten voi viettää ihan tavallista elämää ilman rajoituksia, Wikström sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Iho-ongelmat