Länsiafrikkalaisessa Nigeriassa taistellaan maan pahinta kurkkumätäepidemiaa vastaan.
Tähän mennessä tautiin on tänä vuonna kuollut noin 800 ihmistä. Tartunnan saaneita on noin 14 000.
Tauti on levinnyt lähes puoleen maan 36 osavaltiosta. Erityisen paha tilanne on Nigerian pohjoisosassa sijaitsevassa Kanon osavaltiossa, jossa on ilmoitettu yli 500 kuolemantapauksesta ja 10 000 tartunnasta.
Ilman hoitoa kurkkumätään voi kuolla puolet sairastuneista. Myös hoitoa saaneista viisi prosenttia voi kuolla tautiin.
– Naiset ja alle viisivuotiaat lapset ovat suojattomimpia ryhmiä, sanoo lääkäri Hashim Juma Omar, joka on Lääkärit ilman rajoja -järjestön (MSF) edustaja Kanossa.
Järjestö on varoittanut, että rokoterahoituksen niukkuus estää epidemian taltuttamista ja on kehottanut kansainvälistä yhteisöä tarjoamaan tukea.
MSF on tähän mennessä toimittanut Kanoon 7 000 rokoteannosta. Viime kuussa YK:n lastenjärjestö Unicef lahjoitti osavaltioon 1,2 miljoonaa rokoteannosta. Kanon lisäksi Bornon ja Bauchin osavaltioissa kurkkumätäklinikoita ylläpitävä MSF on sanonut, että nämä toimenpiteet ovat kuitenkin riittämättömiä.
– Kurkkumätärokotteista on maailmanlaajuinen pula, ja ongelma tuotantotasolla johtuu tuotantokapasiteetin vähenemisestä, sanoo MSF-projektin koordinaattorina Kanossa toimiva Hussein Ismail.
– Pienen rokotepullon valmistaminen kestää 15 vuorokautta, ja maailmanlaajuinen kysyntä on kova, hän jatkaa.