Vantaan Rajakylässä tapahtui sunnuntaina 21.5 vakava väkivallanteko, missä uhri sai sairaalahoitoa vaativia vammoja. Teosta epäillään kahta henkilöä, joista toinen on alaikäinen.
Poliisi sai hätäkeskukselta tehtävän kohteeseen neljän maissa iltapäivällä ja tehtävälle liittyi useita partioita.
Ensimmäisenä paikalle saapunut partio antoi uhrille ensiapua, jonka jälkeen uhri kuljetettiin sairaalaan hoidettavaksi.
– Uhri pystyi alustavassa puhutuksessa kertomaan, että häntä oli puukotettu rintakehän alueelle sekä potkittu ja lyöty pään alueelle, kertoo rikoskomisario Marko Särkkä tiedotteessa.
Poliisi teki alueella aktiivista etsintää epäiltyjen tavoittamiseksi ja toinen tuntomerkkeihin sopivista epäillyistä tavoitettiin pian lähistöltä. Myös toisen epäillyn henkilöllisyys on nyt poliisin tiedossa.
– Tätä vakavaa väkivallantekoa tutkitaan poliisilaitoksemme nuorten tutkintaryhmässä rikosnimikkeillä tapon yritys sekä törkeän ryöstön yritys. Epäillyt tekijät olivat käyttämänsä väkivallan lisäksi yrittäneet saada tappamisella uhkaamalla uhrin omaisen maksamaan heille rahaa. Toinen epäillyistä on kertonut väkivallanteon eskaloituineen joistain vanhoista riidoista, Särkkä jatkaa.
Tutkinta edelleen kesken
Esitutkinnan aikana toinen epäilty tekijä on ollut pidätettynä ja sittemmin hänet on määrätty tehostettuun matkustuskieltoon.
Tämä tarkoittaa sitä, että epäillyn valvontaa suoritetaan elektronisesti ja liikkumisvapautta rajoitetaan. Epäillyn on oltava asunnossaan tai vastaavassa paikassa vähintään 12 tuntia ja enintään 22 tuntia vuorokaudessa.
– Jos epäilty rikkoo matkustuskieltoa, hänet voidaan pidättää tai vangita, sanoo Särkkä.
Poliisi on yleisellä tasolla huolissaan nuorten välillä tapahtuvista tai nuorten tekemistä väkivaltarikoksista.
Poliisi tekee yhteistyötä kuntien, koulujen ja sosiaalitoimen kanssa sekä kohtaa nuoria arjessa muun muassa poliisipartioiden toimesta.
– Näissä ryöstörikoksissa päihteet usein liittyvät asiaan ja taustalla voi olla riitoja muun muassa velkasuhteista nuorten välillä. Poliisilaitoksemme alue on turvallinen paikka elää, mutta nuorten kanssa on hyvä käydä keskustelua asiasta, summaa Särkkä.