Valepoliiseista on tehty tänä vuonna jo lähes 200 ilmoitusta, kertoo poliisihallitus.
Ilmiö, jossa poliiseina esittäytyvät huijarit soittelevat pääasiassa vanhuksille ja urkkivat pankkitunnuksia, on kasvanut voimakkaasti viime vuodesta. Osassa yrityksistä on epäonnistuttu, osassa viety kymmeniätuhansia, jopa yli satatuhatta euroa.
Rikolliset ovat saaneet uhrit vakuutettua esimerkiksi kertomalla, että he yrittävät saada rahat turvaan huijareilta. Tunnuksilla on nostettu usein tilit tyhjäksi.
Valepoliisina esiintyminen ei ole uusi ilmiö, mutta on muuttanut muotoaan. Viime vuonna suuri osa liittyi haittaohjelmiin, jotka lukitsevat tietokoneen. Huijarit esittivät, että poliisi olisi lukinnut koneen ja kalastelivat koneen avaamisesta maksua.
Soittoja tulee ympäri Suomen
Poliisina esiintymistä tutkitaan virkavallan anastuksena, mutta onnistuessaan rikoksissa on usein kyse petoksista. Valepoliisit ovat ulottaneet soittonsa ympäri Suomen.
– Ei löydy poliisilaitosta, joka ei olisi ollut tekemisissä tämän ikävän ilmiön kanssa, kertoo poliisitarkastaja Jyrki Aho poliisihallituksesta.
Tutkintoja on käynnissä eri puolilla Suomea, eikä poliisi vielä kerro, onko epäiltyjen tekosarjojen välillä yhteyksiä.
Ainakin yhdessä tapauksessa vanhukselta on huijattu yli satatuhatta euroa.
Mahdollisuudet saada rahat takaisin ovat vähäiset. Esimerkiksi Hämeen seudulla on loppusuoralla laaja valepoliisitutkinta, jossa kahden pääepäillyn epäillään huijanneen tai yrittäneen huijata yli 50:tä ihmistä. Rikollisten kynsiin on kadonnut noin 90 000 euroa ja vain 13 000 euroa on onnistuttu saamaan takaisin, kertoo Hämeen poliisi.
Poliisi muistuttaa, ettei se koskaan kysele verkkopankkitunnuksia tai muitakaan pankkitietoja puhelimitse. Poliisitarkastaja Aho sanoo toivovansa, että omaiset ja esimerkiksi palveluammateissa toimivat ottaisivat asian esille iäkkäiden ihmisten kanssa.