Poliisihallitus haluaa suitsia valepoliisi-tapauksia kovemmin rangaistuksin ja järeämpien tutkintakeinojen avulla.
Tämän vuoden aikana on kirjattu yli sata tapausta, jossa valepoliisi on yrittänyt huijata tai onnistunut huijaamaan ihmisiltä rahaa.
Poliisihallitus on nyt huolestunut siitä, että luottamusta poliisiin käytetään väärin.
Tekotapoja on ollut kahta päätyyppiä. Alkuvuodesta oli runsaasti tapauksia, joissa asianomistajan matkapuhelin tai tabletti yllättäen lukittui. Syyksi ilmoitettiin usein lapsipornon tai muun laittoman sisällön katsomien ja viestin lähettäjäksi ilmoitettiin poliisi.
Käyttäjää kehotettiin maksamaan laitteen avaamisesta uudelleen. Näistä kirjattiin rikosilmoituksia virkavallan anastuksina ja kiristyksenä tai sen yrityksenä.
Kevään ja kesän aikana ovat yleistyneet teot, joissa vanhuksilta tai muistisairailta pyritään poliisina esiintyen saamaan käteistä tai pankkikortteja ja tunnuslukuja.
Näissä tyypillisesti poliisiksi esittäytynyt henkilö on ensin soittanut vanhukselle kertoen erilaisin verukkein poliisin tarvitsevan pankkikorttia. Puhelun jälkeen tai sen aikana asunnolle on ilmestynyt valepoliisi tai useampi, jotka ovat pyytäneet rahaa tai pankkikorttia ennalta sovitusti.
Summat ovat liikkuneet satasista tuhansiin euroihin. Tekoja on tapahtunut kaikkialla Suomessa, erityisesti kuitenkin Etelä-Suomessa.
Poliisi huolestui
Poliisihallituksessa on huolestuttu siitä, että kansalaisten luottamusta poliisin käytetään yhä enemmän väärin.
– Epäluulon kasvu saattaa vaikeuttaa poliisin perustyötä ja lisätä epäilyjä poliisin aitoa toimintaa kohtaan, sanoo rikostarkastaja Mikko Eränen poliisihallituksesta.
Poliisihallitus on nyt ehdottanut sisäministeriölle, että virkavallan anastusrikoksen rangaistusasteikkoa kovennettaisiin.
Nykyisin siitä seuraa sakkoa tai korkeintaan vankeutta kuusi kuukautta.
– Tekosarjoja toteuttavat rikolliset voinevat monesti arvioida saatavat hyödyt kiinnijäämisriskistä seuraavaa oletettua rangaistusta suuremmiksi, poliisihallitus perustelee.
Ongelmana on myös se, että laki estää poliisia käyttämästä tehokasta puhelinkuuntelua. Teoissa on ollut usein kyse petoksista, ei törkeistä petoksista.
Poliisihallituksen mukaan virkavallan anastus pitäisi lisätä listaan, jossa voisi käyttää ainakin televalvontaa.
Poliisihallituksen mielestä virkavallan anastuksesta pitäisi säätää myös törkeä tekomuoto, jota voitaisiin käyttää, jos vahinko on tuntuvaa, käytetään hyväksi toisen heikkoutta ja teot ovat suunnitelmallisia.