Tunteet kävivät kuumina, kun mepit penäsivät EU:lta vastuuta Välimereen hukkuvista siirtolaisista keskiviikkona parlamentissa.
EU:n Sophia-operaation alukset ovat pelastaneet Välimerellä tuhansia ihmisiä, mutta eivät enää. Jäsenmaat supistivat alkuvuonna operaation mandaattia siten, että pelastustoiminta merellä päättyi.
Eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen (sd.) mukaan Suomi tiedostaa täysin, että Välimerelle tarvitaan apua. Puheenjohtajana se etsii ratkaisua kaikkien sidosryhmien kanssa.
– Meillä on yhteinen vastuu pelastaa ihmisiä merellä, kuten komission uusi puheenjohtaja [Ursula von der Leyen] sanoi aiemmin tässä salissa. Jokainen elämä on yhtä tärkeä, Tuppurainen sanoi mepeille.
Hän kertoi keskiviikkona parlamentille jäsenmaiden kannan. Puheenjohtajamaan tehtävänä on pitää mepit ajan tasalla, ja siksi Tuppuraisesta tulee syyskaudella parlamentin vakiovieras.
Tänä vuonna Välimerellä on kuollut tai kadonnut noin 700 ihmistä, joista valtaosa on pyrkinyt keskistä reittiä pitkin Eurooppaan Maltalle tai Italiaan. EU-maiden sisäministerit keskustelevat loppuviikosta Suomessa, miten jäsenmaat voisivat jakaa vastuuta mereltä pelastetuista siirtolaisista.
Aiemmin keskiviikkona pääministeri Antti Rinne (sd.) esitteli parlamentissa Suomen puheenjohtajakauden ohjelmaa. Ohjelman sisältö oli jo tuttu: Suomi haluaa ajaa oikeusvaltioperiaatteen parempaa valvontaa, saattaa neuvottelut rahoituskehyksistä maaliin ja sopia kunnianhimoisista ilmastotavoitteista.
Syyttäjänviraston johtajanimitys ratkeamassa?
Omassa maassaan Romaniassa paitsioon joutunut Laura Codruta Kövesi saattaa olla askeleen lähempänä Euroopan uuden Syyttäjänviraston (EPPO) johtajan paikkaa. Suomi on sovitellut kiistaa nimityksestä jo keväästä saakka, koska edellinen puheenjohtajamaa Romania olisi ollut jäävi.
Rinne kertoi toimittajille, että hän toivoo ratkaisun löytyvän. Ongelmana on ollut, ettei parlamentin tukema Kövesi ole saanut jäsenmailta riittävää tukea.
Kövesi erotettiin viime vuonna maan korruption vastaisen viraston johtajan paikalta hänen nostettuaan esiin useita näkyviä korruptiotapauksia. Erottamista on pidetty takaiskuna Romanian kamppailulle korruptiota vastaan.
– Tavoitteena on nyt löytää sopu tähän tilanteeseen, Rinne sanoi.
Suomi haluaa kytkeä rahan ja arvojen noudattamisen
Puheensa lisäksi Rinne kertoi tavoitteista kansainväliselle medialle tiedotustilaisuudessa.
Rinteen mukaan Suomen tavoitteena on jatkaa oikeusvaltiohuoliin liittyviä kuulemisia syyskuussa. Jäsenmaat kuulevat Unkaria näillä näkymin syyskuussa ensimmäisen kerran. Puolalla kuulemisia on jo takanaan muutamia.
Yhteisiä arvoja rikkovien maiden isoimmaksi huoleksi voivat nousta suunnitelmat EU-rahoituksen sitomisesta oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen. Rinne kertoi parlamentissa, että kytkös on Suomen tavoitteena.
– Oikeusvaltioperiaatteen kunnioittamisessa on kyse kansalaistemme oikeuksien suojelemisesta. Mutta kyse on myös EU:n asiamukaisesta toiminnasta ja uskottavuudesta, Rinne sanoi.