Valion vuosia kestänyt maitokiista sai pisteen torstaina, kun korkein hallinto-oikeus (KHO) päätti pitää voimassa yhtiölle määrätyn 70 miljoonan euron seuraamusmaksun.
KHO:n mukaan Valio käytti perusmaitojen markkinoilla määräävää markkina-asemaansa väärin ja syyllistyi niin sanottuun saalistushinnoitteluun. Toiminta jatkui kolmisen vuotta keväästä 2010 alkaen.
Valio ilmoitti olevansa pettynyt päätökseen ja sen perusteluihin. Yhtiön hallituksen puheenjohtajan Vesa Kauniston mukaan seuraamusmaksu ei vaikuta Valion omistajaosuuskuntien maksamaan tuottajahintaan.
Valion kilpailijat saavat päätöksen myötä mahdollisuuden hakea vahingonkorvauksia Helsingin käräjäoikeudessa. Vahingonkorvausprosessi kestänee vuosia, Kaunisto arvioi yhtiön tiedotteessa.
– Valion vahva oma pääoma ja kassavarat toimivat puskurina tässä tilanteessa, mutta joudumme tarkastelemaan seuraavien 10 vuoden investointeja, Kaunisto sanoo.
Valion suurimman kilpailijan Arla Oy:n toimitusjohtaja Reijo Kiskola ei torstaina halunnut kommentoida yhtiön mahdollisia vahingonkorvausvaateita vaan sanoi Arlan haluavan ensin huolella perehtyä KHO:n ratkaisuun.
Markkinaoikeuden päätöksen jälkeen loppuvuodesta 2014 Arla arvioi kärsineensä Valion toiminnan vuoksi noin 58 miljoonan euron vahingot.
Myi maitoa liian halvalla
Valion katsottiin myyneen perusmaitoaan liian halvalla, minkä tavoitteena oli syrjäyttää markkinoilta ainakin yhtiön kovin kilpailija Arla.
KHO:n mukaan hinnoittelun taustalla oli Valion ylimmän johdon suunnittelema ja toteuttama strategia ja Valion tarkoituksena oli päästä korottamaan hintojaan myöhemmin.
Valio laski perusmaitojen hintoja merkittävästi keväällä 2010. Määräävän markkina-aseman väärinkäyttö kesti KHO:n mukaan lähes kolme vuotta. Se päättyi vasta kun Kilpailu- ja kuluttajavirasto määräsi Valion lopettamaan väärinkäytön.
Valiolle määrätty 70 miljoonan euron sakko on KHO:n mukaan tähän mennessä suurin yksittäiselle yritykselle Suomessa määrätty kilpailuoikeudellinen seuraamusmaksu.