Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svjatlana Tshianouskaja vierailee parhaillaan Suomessa ja tapaa Suomen korkeinta valtiojohtoa. MTV Uutisten haastattelussa hän kertoi muun muassa tuskallisista valinnoista, joita joutui tekemään presidentinvaalien aikana.
Svjatlana Tsihanouskaja suree erityisesti sitä, että joutui jättämään kannattajansa Valko-Venäjän hallinnon armoille – mutta toisessa vaakakupissa olivat hänen omat lapsensa.
– Kun lähdit Valko-Venäjältä kerroit että olit joutunut tekemään vaikeita valintoja turvallisuutesi suhteen. Voitko kertoa siitä?
–En voi kertoa yksityiskohtia, mutta minulle annettiin kaksi vaihtoehtoa: Joko menen suoraan vankilaan vuosiksi, koska tämä kaikki on minun syytäni tai sitten lähden ulkomaille, jolloin saan tavata lapseni. Nämä olivat ne vaihtoehdot ja niistä tein valinnan. En tiedä valitsinko oikein, Tsihanouskaja kuvailee ja vaikenee hetkeksi selvittääkseen ääntään.
–Joskus suren kyllä sitä että lähdin, mutta myös miehenihän oli jo tuolloin vankilassa. Ajattelin tietenkin lapsiani. Lapseni olisivat joutuneet lastenkotiin eivätkä saisi tavata vanhempiaan vuosiin. Äidintunteeni voittivat, Tsihanouskaja kuvailee.
Lapset vietiin salaiseen olinpaikkaan Liettuaan ja Tsihanouskaja itse seurasi pian perässä.
Pako väkivallan keskeltä
Svjatlana Tsihanouskaja nousi Valko-Venäjän vaaleissa valtavan suosituksi – kuinka suosituksi, sitä on epäluotettavien tulosten perusteella vaikea sanoa. Kun Aljaksandr Lukashenka kuitenkin julistautui voittajiksi, alkoi kaduilla raivokas protestointi ja sitä seurasi raaka poliisiväkivalta.
Tsihanouskaja pakotettin pakenemaan maasta vankilan ja lasten huostaaoton uhalla. Maanpaosta huolimatta Tsihanouskaja katsoo nyt olevansa Valko-Venäjän laillinen johtaja.
MM-kiekko lopulta pois Minskistä
Suomessa Tsihanouskaja tapaa kaikki keskeiset valtiojohtajat, muun muassa tasavallan presidentin Sauli Niinistön.
– Mitä toivotte saavanne Suomelta?
– Ensinnäkin tukea. Suomi saattaa olla avainvaltio, joka voi auttaa neuvottelujen käynnistymisessä ehkäpä Venäjä-yhteyksiensä kautta. Ja tietenkin toivomme, että Suomi lopettaa kaikki yhteytensä Valko-Venäjän hallintoon, Tsihanouskaja vastaa.
Yhteyksien katkaiseminen ei kuitenkaan ole helppoa. Siitä yksi esimerkki nähtiin, kun jääkiekon MM-kisat päätettiin siirtää pois Valko-Venäjältä. Päätös tuli vasta tammikuussa, kuukausia väkivallan leimahtamisesta, mutta tuli kuitenkin.
Tsihanouskaja on päätöksestä iloinen.
– Se oli voitto, pieni voitto Valko-Venäjän kansalle! Kiekko on tärkeää Valko-Venäjälle, mutta ei tällaista tapahtumaa voi pitää maassa, jossa satoja tuhansia on kidutettu. Maassa, jossa lait eivät päde, väkivaltaa on kaikkialla ja on totaalisen turvatonta. Ihmisoikeuksien pitää olla jääkiekon yläpuolella, Tsihanouskaja päättää.