Valmentajalta ylisanoja NHL:n suomalaisyllättäjästä

Konkarihyökkääjä Erik Haula vauhdittaa New Jersey Devilsiä kohti pudotuspelejä.

New Jersey Devilsillä on kuljettavana pitkä tie jääkiekon NHL:n pudotuspeleihin, mutta suomalaishyökkääjä Erik Haula on valmis tasoittamaan taivalta. Taalajäiden tämän hetken vanhin suomalainen kenttäpelaaja kiekkoilee yhtä uransa parhaista kausista.

Tiistain vastaisena yönä Suomen aikaa Haula oli jälleen siellä, missä tapahtuu. Hän pelasi 16 minuuttia, laukoi kolmesti kohti vastustajan maalia ja nappasi toisessa erässä syöttöpisteen Jack Hughesin 2–0-maaliin.

New Jersey peittosi kotikaukalossaan Seattle Krakenin lopulta 3–1.

– Se oli Haulalta todella hyvä suoritus. Hän takakarvasi, ryösti kiekon ja sai sen minulle, Hughes kiitteli 32-vuotiaan Haulan suoritusta NHL:n suomenkielisillä verkkosivuilla.

Hughes näytti esimerkkiä pistein 1+1. Hän nappasi jo ensimmäisessä erässä syöttöpisteen Tyler Toffolin 1–0-maaliin.

– Pelasimme hyvin joukkueena ja rullasimme neljällä ketjulla. Tällaista se on, kun olemme parhaimmillamme. Tämä oli hyvä ottelu, Hughes kertoi NHL:n verkkosivuilla.

"Emme tienneet hänestä paljon ennakkoon"

Suomalaispuolustaja Santeri Hatakka nappasi syöttöpisteen Dawson Mercerin 3–0-maaliin, jonka jälkeen Will Borgen kavensi loppulukemiksi 1–3.

Haula on yli 600 runkosarjaottelua NHL:ssä pelannut konkari, mutta Hatakka ottaa vasta ensipotkujaan taalajäillä. Hänelle on kertynyt kausina 2021–22 San Jose Sharksissa ja 2023–24 New Jerseyssä yhteensä 16 runkosarjaottelua.

– Hatakka on pelannut hyvin puolustussuuntaan. Hän ei tee juurikaan virheitä ja on hyvä maalin edustalla, missä vastustajat eivät ole päässeet helposti irtokiekoille. Mitä enemmän hän on pelannut, sitä enemmän hän on ottanut vastuuta myös kiekollisena ja tukenut hyökkäyksiä, päävalmentaja Lindy Ruff kehui.

– Emme tienneet hänestä paljon ennakkoon, mutta hän on tehnyt hyvää työtä.

Kehityskohdat selvillä

Hatakkaan panostaminen on ollut järkevää, mutta niin on ollut myös Haulaan, joka siirtyi vuonna 2013 alkaneen NHL-uransa seitsemänteen seuraan New Jerseyhin 2022.

Pudotuspelipaikkaa jahdatessa Haula on tärkeä mies, jonka merkitys korostuu mahdollisissa pudotuspeleissä. Vuonna 2018 hän ylsi Vegas Golden Knightsin kanssa Stanley Cupin loppuotteluihin ja tietää, mitä pärjäämiseen vaaditaan tälläkin kaudella.

– Hyökkäyspeli ei ole ollut koskaan ongelmamme, Haula tuumi viime viikolla NHL:n suomenkielisillä verkkosivuilla.

– Puolustuspelistä käymme keskustelua koko ajan. Meidän täytyy auttaa maalivahtejamme paremmin ja hioa pienetkin asiat kuntoon puolustamisessa. Sillä osa-alueella meidän on petrattava paljon, jos haluamme päästä pudotuspeleihin ja menestyä niissä.

Seattlea vastaan New Jersey onnistui puolustuspelissään.

– Pelasimme kovaa ja puolustimme todella hyvin. Puolustus ei antanut periksi. Se oli mahtavaa, 27 laukausta torjunut maalivahti Nico Daws kiitteli.