Nyt on aika varmistaa, että koti on valmis lämmityskauteen. Muutaman helpon vinkin avulla koti pysyy suloisen lämpimänä eikä talvipakkasillakaan tarvitse palella.
Kodin lämmitysjärjestelmä sanelee pitkälti sen, miten lämmityskauteen kannattaa varautua. Kaikkiin koteihin sopivia kikkoja kuitenkin on. Ensimmäiseksi on hyvä varmistaa, että lämpö pysyy seinien sisäpuolella.
– Ikkunoiden kautta karkaa noin kolmannes kodin lämmöstä, joten ikkunoiden ja ovien tiivisteiden kunto kannattaa tarkistaa ennen kuin lämpötila laskee syksyllä liian alas. Yöksi voi vaikka laittaa sälekaihtimet tai verhot kiinni, jotta ne eristävät vielä lisää, neuvoo energia-asiantuntija Airi Laakkonen Vattenfallilta.
Kotona ei kannata myöskään totuttautua liian korkeisiin lämpötiloihin. Sopiva lämpömittarin lukema sisätiloissa on piirun päälle 20 astetta.
Sähkölaskujen loppusummat kasvavat talvella lähes poikkeuksetta, sillä lämmityksen lisäksi energiaa kuluu esimerkiksi valaistukseen. Ennen pimeintä ja kylmintä talvea onkin hyvä hetki perehtyä sähkön säästämiseen. Useat tutkimukset osoittavat, että energiansäästöä ohjaa tieto: kun kuluttaja näkee, mihin sähköä menee ja miten omat tekemiset vaikuttavat kokonaiskulutukseen, hänellä on myös halukkuutta toimia.
– Kotitalouksille on nykyään tarjolla monenlaisia mahdollisuuksia kulutuksen reaaliaikaiseen seurantaan, ja niitä kannattaa hyödyntää. Kokonaiskulutuksesta voidaan säästää jopa 5-15 prosenttia, ja sähkölämmitteisissä kodeissa säästetty summa voi olla useampi sata euroa vuodessa, vinkkaa Laakkonen.
Näin säästät lämmityskuluissa:
Kerrostalossa:
- Älä jätä ikkunoita pitkäksi aikaa raolleen, vaan suosi ristivetotuuletusta
- Pidä liesituuletin päällä vain sen aikaa, kun sitä tarvitaan
Kodissa, jossa on lämpöpumppu:
- Puhdista ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö neulasista, pölystä ja liasta
- Tarkasta sisäyksikön suodattimen kunto
- Laita säädöt talviasentoon
Öljy/vesikiertolämmitteiset kodit:
- Tarkasta termostaattien toimivuus ajoissa
- Ilmaa patterit
- Käännä varaajan lämpötilat talviasentoon
- Huolehdi nuohouksesta, jos lämmität tulella
Sähkölämmitteiset kodit:
- Varmista pattereiden ja termostaattien kunto
- Huolehdi, ettei lattialämmitys ole tarpeettoman kovalla
- Harkitse lämpöpumppua laskun pienentämiseksi
Puulämmitteiset kodit:
- Hanki riittävästi polttopuita talven varalle
- Huolehdi nuohouksesta
- Varmista tulisijan toimivuus ja lämmönvaraavuus
- Sulje pellit heti, kun hään muodostumisesta ei ole vaaraa
Teksti: Jokakodi / Deski
Kuvat: Colourbox